A te életed rumliszobájába is be akar lépni Jézus

Fotó: Gieszer Richárd

 

A zarándokvonat szeptember 16-án délben érkezett a boszniai Čapljina vasútállomására, ahonnan a zarándokok buszokkal utaztak tovább Međugorjéba. Délután ünnepélyesen vonultak be a helyi Szent Jakab-templomba. Az eseményt közös rózsafüzér imádság, majd a nemzetek miséje követte a templom mögötti szabadtéri oltárnál.
Másnap reggel a Szent Jakab-templomban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelkivezetője mutatott be szent­misét, a többi részt vevő lelkipásztorral együtt.
Bevezetőjében a főpásztor köszöntötte a jelenlévőket, köztük Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárt, majd hangsúlyozta, csakúgy, mint Csíksomlyóra, Međugorjéba is szinte hazaérkezünk, hiszen itt is édesanyánk, Szűz Mária vár bennünket.
Homíliájában Székely János egy háromgyermekes édesanyáról beszélt, akitől egyszer megkérdezték, melyik gyermekét szereti a legjobban. Az édesanya azt felelte, mindegyiküket végtelenül szereti, de mindig különös szeretetet tölti el a szívét az iránt a gyermeke iránt, aki éppen elesett, beteg vagy sír. Velünk is így van Isten: mindannyiunkat végtelenül szeret, de különösen szereti azt az embert, aki bajban van. Az evangéliumban a naimi ifjú feltámasztásáról olvashattunk. Jézus a legtöbb idejét a betegekre, a szenvedőkre szánta. Senkinek az élete mellett nem tud közömbösen elmenni. Szeretetével akarja gyógyítani a beteg világot.
Székely János Szent II. János Pál pápát idézte, aki szerint a világ betegségének egyik oka az, hogy nem valljuk be a bűneinket, és nem ismerjük a megtisztulás katarzisát. „Gyere a megtisztulás forrásához! – buzdított a szombathelyi főpásztor. – A sebeidet ne rejtegesd tovább, mert elgennyesednek! A Szűzanyához is gyógyulni jövünk, mert ő állt a legközelebb Jézushoz, a szeretet titkához. A te életed rumliszobájába is be akar lépni Jézus. Isten gyógyít, de csak akkor tud gyógyítani, ha az ajtót kinyitod.”
A megyéspüspök arra is fölhívta a zarándokok figyelmét, hogy a békesség szó Jézus anyanyelvén teljességet jelent. „A békesség tehát nem csupán fegyverszünet. Igazi béke akkor van, ha az ember szíve tele van. Itt, Međugorjéban is ez a titok árad, a fentről jövő isteni béke. Erre a békére volna a legnagyobb szükségünk, ami odafentről jön. A világot csak Isten tudja igazán betölteni. Szeretete újra fényt akar gyújtani a szívünkben, Európa szívében, a családjainkban” – zárta prédikációját Székely János.
A délelőtt folyamán a zarándokok első csoportja a Križevac hegyen járt keresztutat. A második csoport eközben a kábítószerfüggő fiatalokat felkaroló Cenacolo közösség házában tett látogatást, majd Székely János püspök vezetésével rózsafüzért imádkoztak a Jelenések hegyén.
Délután Marinko Šakota ferences szerzetes, Međugorje plébánosa tartott elmélkedést a templom mögötti oltárnál összegyűlt zarándokoknak. Isten végtelen szeretetéről beszélt, hangsúlyozva, az Úr nem azért szeret bennünket, mert jók vagyunk, hanem azért, mert ő sokkal nagyobb, mint a bűneink. Hiszen a szülők szeretete sem szűnik meg attól, ha rosszat tesz a gyermekük.
Jó példa erre a tékozló fiú története. A Jézus példabeszédében szereplő atya mindkét fiát egyformán szereti. Mekkora Isten szeretete? – tette föl a kérdést Marinko Šakota. – Mária példája is arra buzdít bennünket, hogy ismerjük meg Isten végtelen szeretetét. Tanuljunk meg a szívünkkel imádkozni!
Isten szeret engem, akkor is, ha hibázom. Mária is arra hív minket, hogy menjünk Jézushoz, nyissuk meg előtte a szívünket. Ha a szívünk megváltozik, minden megváltozik körülöttünk – hangsúlyozta a ferences szerzetes, majd arra buzdított, becsüljük meg a kis dolgokat, adjunk hálát mindenért, ami körülvesz bennünket, hiszen az egész teremtett világ maga a csoda. A szeptember 18-ai program szintén közös szentmisével kezdődött. A zarándokok ezután ismét két csoportban jártak keresztutat a Križevacon, látogatást tettek a Cenacolo közösségnél, és rózsafüzért imádkoztak a Jelenések hegyén.
A délután folyamán az érdeklődők fakultatív programként a közeli Mostarba kirándulhattak, és megtekinthették a világörökség részévé nyilvánított belvárost. A zarándoklat szeptember 19-én ért véget. A Béke Királynője vonat szeptember 20-án hajnalban érkezett vissza Budapestre.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .