A szolidaritás lángjai

Szolidaritást az elesettek, az idősek, a betegek, a társadalom peremére szorultak iránt. A régiek hite szerint valahányszor lehull egy csillag az égről, meghal valaki a földön, a csillag fellobbanó fénye pedig az emberi szívben támadt szeretet tükörképe. A gyertyák fénye is, egy-egy személyes csillag, amit bárki meggyújthat, aki szívén viseli embertársai sorsát. A gyertyáért felajánlott adományával egyúttal segítheti életük jobbra fordulását.

1998-ban a párizsi egyházmegye kezdeményezésére katolikus karitatív akció indult el Franciaországból. Hamarosan spanyol, német, svájci szervezetek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az egyház hivatalos segélyszervezetei, a Caritas Europa 2005-től, a Caritas Internationalis 2006-tól vesznek részt önállóan a mára már tizenkét európai országban megvalósuló szolidaritási akcióban.

2008. december 7-én Magyarországon is felragyogott a „szolidaritás egymillió csillaga”, amely egy héten át arra figyelmeztette az embereket, hogy vannak náluknál sokkal szegényebb, elesettebb társaik is. Az országos akcióban a katolikus egyház nyolc karitászszervezete vett részt. A szolidaritás fényei felragyogtak az egri, a szegedi, a pécsi, a kaposvári, az esztergom-budapesti, a székesfehérvári, a veszprémi és a szombathelyi egyházmegyék településein is. A budapesti Szent István-bazilika főbejáratánál a bazilika és a Belvárosi templom karitászcsoportjainak munkatársai felváltva várták a támogatásukat felajánló hazai és külföldi látogatókat. Mindegyiküknek átnyújtották a lángot magában rejtő gyertyácskát…

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .