„A szépség menti meg a világot”

Eddig olyan előadókat hallgathattunk, mint Jelenits István piarista szerzetes, Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, valamint Finta Gergely orgonaművész, illetve Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész. Július 9-én utolsó állomásához érkezett a programsorozat. A meghívott vendégek ezúttal Ternyák Csaba egri érsek  és Tolcsvay László Kossuth- díjas zeneszerző voltak.


   
A szombat délutáni időpont és az igazi nyári forróság ellenére sokan a kulturális programot és a zárt teret választották a vízparti pihenés helyett. És nemcsak az idősebb nemzedék tagjai, hiszen a csaknem százfős hallgatóságban bőven láthattunk huszonéveseket vagy még fiatalabbakat is. A szabadtérinél jóval kellemesebb klíma mellett a színvonalas előadás is jelentősen elősegítette, hogy végül ne bánják meg döntésüket.
   
Ternyák Csaba személyes élménnyel kezdte elmélkedését: elmondta, ő maga is először látja együtt élőben a három festményt. A tárlatvezetést a képek készítése, nem pedig az ábrázolt eseménysorok időrendje szerint tartotta. A sorban az első alkotás mindkét esetben ugyanaz lenne: Krisztus Pilátus előtt.
   
Az egri érsek a Bibliából jól ismert elemekkel vezette be gondolatait. Beszélt a zsidók motivációjáról, illetve Pilátus félelemből meghozott ítéletéről is. Ezután teológiai és művészi értéket egyaránt hordozó érdekességekre hívta fel a figyelmet.
   
A Golgota című képről való elmélkedése elején megjegyezte, hogy bár a képen azt láthatjuk, kik voltak ott a kereszt alatt, a valódi kérdés az, hogy kik nem voltak ott, és miért. A kép többi szereplőjétől nagyon eltérő lovasról elmondta, hogy benne a Jelenések könyvének apokaliptikus lovasát ismerhetjük fel, akinek arca gyakorlatilag megegyezik a kereszten függő Jézuséval. Munkácsy ezzel a mozzanattal összemossa az idősíkokat, és egyetlen képen jeleníti meg a legyőzött és a győzedelmes Krisztust.
   
Az utoljára készült Ecce homo kulcsmondata az érsek szerint eredeti jelentésén kívül a képen Pilátussal és Jézussal szemben elhelyezkedő népre is alkalmazható: Íme az ember, aki elveti Megváltóját! Szavait Dosztojevszkij gondolatának kifejtésével zárta: „A szépség menti meg a világot.” A szépség, amely maga Krisztus, és amely mindhárom festményből sugárzik.
   
A rendezvény méltó lezárása volt az előadást követő zenei műsor, amelyben Tolcsvay László Mária evangéliuma című rockoperájának néhány részletét hallhatta a közönség.

 

Fotó: Kissimon István

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .