A szentté avatásra várva keresik Jerzy Popiełuszko leveleit

A projektet Popiełuszko – emlékezem címmel hirdették meg. A gyűjtéssel kapcsolatos felhívást a Kosztka Szent Szaniszló-templom plébánosa, Marcin Brzeziński írta alá.
Jerzy Popiełuszko elsősorban a Varsó környéki Mazóvia vidékével és a Varsó-Prágai Egyházmegye plébániai közösségeivel került kapcsolatba, hiszen itt végezte papi szolgálatát. Ezeken a helyeken mindenütt élnek olyan emberek, akik emlékezetükben őrzik alakját.
„Nemcsak eredeti dokumentumokat fogunk gyűjteni, hanem másolatokat is, hogy az értékes házi archívumok ne csorbuljanak. Az emlékek a Boldog Jerzy Popiełuszko Dokumentációs Központ gyűjteményébe kerülnek, esetleg a múzeumi kiállítást is gazdagíthatják. Elérhetővé tesszük őket a kutatók és a Popie­łuszko kultuszát terjesztő személyek számára. Az összegyűjtött anyagok továbbá egy speciális virtuális emlékmúzeumban is megtekinthetők lesznek. Ilyen jellegű tevékenységet korábban nem végeztünk” – mondják a szervezők.

Jerzy Popiełuszkót 2010. június 6-án avatták boldoggá, a varsói Piłsudski téren bemutatott szentmise keretében. Jelenleg folyamatban van szenttéavatási eljárása.
2015. szeptember 14-én a Párizs melletti Cré­teil székesegyházában ünnepélyesen lezárult a Boldog Jerzy Popiełuszko közbenjárásának tulajdonított csodás gyógyulás vizsgálati eljárása.
A szentmisét követően Bernard Brien atya mesélt az esetről: 2012. szeptember 14-én egy haldokló leukémiás beteg, François Audelan mellett imádkozott. Korábban Lengyelországban járt, és Varsóban ellátogatott Popiełuszko atya sírjához. Megismerte a lengyel vértanú élettörténetét, és megállapította, hogy ugyan­abban az évben és ugyanazon a napon született, mint ő. Miután hazatért Franciaországba, Popiełuszko kultuszának buzgó terjesztője lett.
Az említett napon a francia pap a betegek szentségének kiszolgáltatása után elővette Popiełuszko atya fényképét, és így imádkozott a haldoklóért. Az imába bekapcsolódott a beteg felesége és egy lengyel apáca, Rozalia Olienacz is. Miután Brien atya elment, a beteg kinyitotta a szemét, és azt kérdezte a feleségétől: „Mi történt?” A következő napokban az orvosok több alkalommal is alaposan megvizsgálták, de a leukémiának nyomát sem találták nála. Hazaengedték a kórházból, visszatérhetett a családjához. Jelenleg a Vatikánban vizsgálják az esetet.
A boldoggá avatott lengyel vértanú pap életét és kultuszát bemutató múzeum és dokumentációs központ (http://muzeum­kspopi­elusz­ki.­pl) a Boldog Jerzy Popiełuszko-szentély mellett található, a varsói Żoliborz kerületben.

Forrás és fotó: Ekai.pl
Fordította: Koncz Éva

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .