Könyvespolcra: A Székesfehérvári Püspöki Könyvtár katalógusa

A betűrendes katalógusban feltárt közel ezerkétszáz nyomtatványnak csaknem a fele XV. századi ősnyomtatvány. Ezzel a gyűjteményével a püspöki könyvtár az országban a negyedik helyen áll. Csupán a Bibliának 1475 és 1599 között megjelent negyvenkilenc kiadását találjuk meg az állományban, de a teológia, egyházjog és filozófia mellett ókori szerzők korabeli kiadásai, humanisták, reformátorok és a kor tudománya képviselőinek munkái is jelentős számban szerepelnek a kiadványban. A szakirodalmi hivatkozásokkal ellátott precíz leírások számot adnak az egyes példányok állapotáról, kötéséről, az esetleges kézi díszítésekről, és részletesen ismertetik a korábbi tulajdonosok bejegyzéseit is. Ezekből nyomon követhetjük a könyvek útját a könyvtárba kerülésig. A gondosan szerkesztett mutatók közül külön figyelmet érdemel a possessor-mutató, amelyből korábbi szerzetesrendi tulajdonokra is fény derül: huszonhét szerzetesrend egykor őrzött ritkaságaira lelhet az egyház- és művelődéstörténész a székesfehérvári könyvtárban. A kötetet gazdag képmelléklet zárja, ex librisek és eddig ismeretlen kiadások címlapmásolataival.

(Velenczei Katalin: A Székesfehérvári Püspöki Könyvtár 1601 előtti nyomtatványainak katalógusa. OSZK – Székesfehérvári Püspöki Könyvtár, 2009)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .