A szegények orvosának emléknapján

Körmend történetében hosszú évszázadokon át meghatározó szerepet játszott a Batthyá­ny család. Egyik utolsó kiemelkedő alakja a boldoggá avatott Batthyány-Strattmann László volt, aki körmendi kastélyában kórházat alakított ki. Tisztelete ma is él a városban, amit jól mutat, hogy a Szent Erzsébet-templomban kiállítást rendeztek munkásságáról, életéről, Körmend pedig patrónusának választotta.
A Szombathelyi Egyházmegye kezdeményezésére minden évben halálának napján, január 22-én adják át a tavaly alapított „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díj” elnevezésű elismerést. Idén az egyházmegye és a város közösen szervezte és rendezte a programot, amely a kastély színháztermében kezdődött. Bebes István polgármester köszöntője után Gerencsér József főorvos tartott előadást az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról.
A díjazott, Nagy Katalin méltatását Császár István általános helynök olvasta fel, hangsúlyozva, hogy a szombathelyi Markusovszky kórház főorvosa a kiemelkedő szakmai munka mellett hitvalló keresztény életet is él. Hozzátette, Nagy Katalin leginkább a betegágy mellett szeret dolgozni, a szenvedő Krisztust látja a betegekben. Nemcsak a szenvedő testre figyel, hanem az egész emberre, a lélekre is: imádkozik a betegekért, szentmisét ajánl fel értük. Hitét nyíltan megvallja, ebből merít erőt a mindennapi feladatok elvégzéséhez.
Nagy Katalin a díjat megköszönve elmondta, a kórházban csapatban dolgoznak, így az elismerést bármelyik kollégájával megosztaná. A program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében – a szentleckében elhangzó szeretethimnuszra utalva – kiemelte: a szeretet csodálatos erő, amely képes szebbé tenni az emberek életét. Ám sokan birtoklásnak tekintik a szeretetet, és azt gondolják: megszerzek magamnak valakit, s használom, amíg fontos nekem. A szeretet azonban nem birtoklás, nem élvezethez hasonló, hanem művészet: képesség arra, hogy önmagamból és a másikból is kincseket hozzak elő. A szeretet állandó cselekvés, teremtő erő – hangsúlyozta a püspök.
Boldog Batthyány-Strattmann Lász­ló életét a szeretethimnusz hatotta át. Ebből kiindulva végezte orvosi munkáját, és így közelített a betegekhez: testüket és lelküket is igyekezett ápolni, gyógyítani, szolgálni, mert tudta, hogy e kettő elválaszthatatlan egymástól. Más orvosoknak is támpontokat adott arra nézve, hogyan bánjanak a betegekkel – emlékeztetett Székely János, és leszögezte: a mai orvosoknak is hasonlóképpen kell foglalkozniuk a rájuk bízottakkal.
Nagy Katalin méltatása, a díj átadása és Székely János megyéspüspök szentbeszéde megtekinthető a Szombathelyi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .