A Somlyón fog dobogni az Egyház szíve

Mint arról legutóbbi lapszámunkban beszámoltunk, Ferenc pápa május 31-én kezdődő, háromnapos romániai apostoli útjának részeként június 1-jén a csíksomlyói ferences Mária-kegyhelyre is ellátogat, és szabadtéri szentmisét mutat be a két Somlyó-hegy közötti nyeregben. A pápalátogatás hírével kapcsolatban Böjte Csaba ferences szerzetest, Bátor Botond pálos szerzetest, hargitafürdői elöljáró plébánost és Berszán Lajost, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus iskola alapítóját kérdeztük.

Böjte Csaba:
Ott a helyünk mindannyiunknak!

Azt mondják, ahol a pápa van, ott dobog az Egyház szíve. Nagy dolognak tartom, hogy június 1-jén, pont gyermeknapon – ami számomra külön ízt ad az egésznek – a világegyház szíve itt, Somlyón fog dobogni. Nagy szeretettel hívjuk, várjuk a magyarországi kedves testvéreket, jöjjenek, örvendezzünk együtt a látogatásnak! Vállalták, hogy fent, a nyeregben, a pünkösdi búcsú előtt egy héttel legyen a szentmise, amit maga Ferenc pápa fog bemutatni. Jó lesz vele együtt imádkozni.
Székelyföldön nagyon-nagyon sok szép látnivaló van, a csíksomlyói kegytemplomon túl is. Akik megtehetik, azokat arra biztatnám, jöjjenek el június 1-jére, vegyenek ki egy hét szabadságot, és töltsék velünk ezt az időt! Mi a gyermekekkel nagy szeretettel várunk mindenkit. Azt is el tudom képzelni, hogy valaki eljön, s csillagtúraszerűen végigjárja több házunkat is. A tusnádfürdői háztól a gyermekek szívesen elvezetik a vendéget a Medve-tóhoz, a gyergyói háztól a Szent Anna-tóhoz, és így tovább. Jól el lehet tölteni egy hetet Székelyföldön. A Csíksomlyói Szűzanya mellett még Ferenc pápa is ott lesz, és részt lehet venni a pünkösdi búcsún – sok lelki élmény, kész lelki cunami lehet ez. Én ott leszek egész héten, és megpróbálok mindenkit vendégül látni.
Ha elmegyek egy bajban lévő, szegény emberhez, sokszor nem az adomány a legfontosabb, hanem az a tény, hogy ott vagyok. Jézus nem vitt adományt azoknak, akiket meglátogatott, de a jelenlétével azt üzente: „Fontos vagy, szeretlek, szükségem van rád.” Hányszor elénekelték Székelyföldön az utóbbi évszázadokban a pápai himnuszt! S most maga a pápa jön el, velünk ünnepel, hogy kifejezze szeretetét, ragaszkodását a katolikus székelyekhez! Ott a helyünk mindannyiunknak!

Bátor Botond:
Ne legyünk pápábbak a pápánál!

A pápalátogatás lehetőségéről már korábban is szó esett, sokunkban volt is egyfajta várakozás. Most mintha kihúztak volna egy szelepet: de jó, hogy érkezik! Az pedig külön örömmel töltött el, hogy az időpont közel esik a pünkösdi búcsúhoz.
A székely ember legtöbbször magában tartja a véleményét, ám bizonyos kérdésekkel kapcsolatban szereti megfogalmazni. Kicsit sokkszerűen érte az itteni embereket, hogy idejön a pápa, és misézni is fog. Ez is oka lehet annak, hogy most nagyon kíváncsiak a papok, a püspökök véleményére. Egyre jobban érződik az örömteli várakozás légköre. Én magam nagyon örültem annak, hogy most sokan a pápalátogatásra helyezték a hangsúlyt, vagyis a gyalogos zarándoklatok leginkább június 1-jére fognak esni. Mi is erre az időpontra megyünk majd.
Ugyanakkor a médiát figyelve kritikai megjegyzésekről is értesülhetünk. Ma az emberek szeretnek pápábbak lenni a pápánál. Mindenki azt gondolja, hogy ő látja a legjobban, ő tudja a legjobban – nem csak e kérdéssel kapcsolatban, hanem a politikai vagy a családi élettel összefüggésben is tapasztalhatjuk ezt a hozzáállást. Nem biztos, hogy a Facebookon okoskodó embereknek kellene beosztaniuk a pápa programját. Annyi alázat talán lehet bennünk, hogy megadjuk Ferenc pápának a lehetőséget, eldönthesse, mikor jön el Erdélybe. Amit most láthatunk, az egy folyamat része, a Szentatya ennek az áldozata. Szerintem teljesen mindegy, hogy ki a pápa, ezeket a hangokat bárkivel kapcsolatban hallhatnánk. Ráadásul lehetőség van arra, hogy a kritikusok a médián keresztül felerősítsék bíráló megjegyzéseiket. A katolikus hívek, a jó szándékú emberek, de egész magyarságunk számára az a fontos, hogy úgy tekintsünk a Szentatya látogatására, mint egy nagy lehetőségre. Ez is alkalmat ad arra, hogy együtt ünnepeljünk, hogy összefogjon a határokon belüli és kívüli magyarság. Az eddigi információk szerint a szentmise nagy része magyarul fog elhangozni.
Minden pápalátogatás komoly előkészülettel jár. Nem az állami protokollra vagy más szervezési kérdésekre gondolok, hanem az imádságra, hiszen egy ilyen várakozás felfokozott állapotot jelent minden szempontból. De azt is érdemes megfontolni, hogy minden pápalátogatás ott rejti magában a meglepetés lehetőségét. Péter utóda megjelenik itt, Székelyföldön, az itt élő katolikus hívek között, ez pedig rengeteg meglepetéssel fog szolgálni, én biztos vagyok ebben. Ennek a látogatásnak az emléke nem múlik majd el nyomtalanul, biztos, hogy sokáig emlékezni fogunk rá.

Berszán Lajos:
Kegyelmi méltósággal képviseljük nemzetünket!

Ezen a látogatáson teljes iskolánk, az Árpád-házi Szent Erzsébet Általános Iskola és Gimnázium diákjai és tanárai, mind a 380-an ott leszünk. Elsősorban imádsággal készülünk, hogy igazán gyümölcsöző legyen ez a különleges alkalom. Emellett pedig várjuk az egyházmegyei központtól az útmutatást, mit kell tennünk, hogy méltóképpen fogadjuk Szent Péter utódát, s a látogatás után lelkileg gazdagodva térhessünk haza, és még jobban tudjuk szeretni Csíksomlyót, mert Krisztus Urunk földi helytartója megáldotta ezt a helyet, és imájával megszentelte.
Nekünk, gyimesieknek, az egykori határvidék lakóinak nagyon fontos, hogy a Szentatya felkeresi a kisebbségben élő magyarok kegyhelyét. Mindez azt kívánja tőlünk, hogy kegyelmi méltósággal képviseljük a pápa előtt nemzetünket és sorsunkat. Gondolok például arra – s hiszem, így lesz –, hogy amikor véget ér a találkozás, akkor a szemetesek nem fognak tonnaszámra hulladékot gyűjteni, hanem teljesen tisztán találják azt a szent helyet, ahol már hosszú évek óta elvégezzük a búcsús szentmisét, hatalmas tömeg jelenlétében. Azonkívül zengeni fog az imádság és az ének a lelkek mélyéről.
Az Úr Jézus Krisztus azt mondta az első pápának, Péternek: A sátán kikért, hogy megrostáljon, de én imádkoztam érted, hogy te egykor megtérve megerősítsd testvéreidet is. Most is hallható, hogy megszólalt egy-két sátáni, károgó hang, de a pápa az Úr Jézus oltalma alatt fog közénk jönni. Mi is imádkozunk érte, mert az a fontos, hogy megerősítse testvéreit. Úgyhogy ne zavarja a kedves híveket, hogyha disszonáns hangok szólalnak meg – erre az Úr Jézus is számított, és megjövendölte, hogy Pétert meg fogja kísérteni a sátán, de később ő ad majd erőt testvéreinek. A pápa azért jön közénk, mert meg akar erősíteni minket, s mi meg akarunk erősödni a hitünkben.

Agonás Szonja,
Baranyai Béla,
Kuzmányi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .