A sokhasznú borostyán

Dionüszosznak, e szertelen, bolondos istenségnek a fejét borostyánkoszorú díszíti, ezenkívül nádsípon játszik, fuvolázik, de legfőképpen tivornyázik, mert nagyon szereti a bort. A görög mitológia szerint ő ajándékozta meg az emberiséget a szőlővel és a borostyánnal, ezért a tiszteletére rendezett ünnepeken a lányok és az asszonyok borostyánból font koszorút helyeztek a maguk és kedveseik fejére, hogy le ne részegedjenek. A történelem bebizonyította, hogy az igyekezet hiábavaló volt. Számos más hiedelem is fűződik a borostyánhoz, volt többek között „az vitézködésnek diadalmi koronája” is.

A borostyán nem sok fajjal képviselteti magát, ám mind örökzöld, kúszó növekedésű cserje. Hajtásaik rögzítésére léggyökereket fejlesztenek, amelyekkel mindenhol meg tudnak kapaszkodni: kőfalon, fák törzsein vagy a földön kúsznak. Érdekessége e növényfajnak, hogy leveleinek alakja a kor előrehaladtával változik. Az eleinte fogas vagy karéjos levelek szív alakot öltenek. A gömb alakba rendeződő, zöldes virágok csak az idősebb egyedeken jelennek meg, majd fekete bogyók követik őket.

Kerti és szobai dísznövényként sokfajta borostyán kapható, márványozott, sárga, zöldessárga levelű egyaránt található köztük. A kanáriborostyánt (Hedera canariensis) az Európában honos, nálunk házfalakra, kerítésekre futtatott közönséges borostyán vagy repkény alfájának tekintik. Az utóbbitól eltérően nem fagytűrő. Fényes felületű, karéjos levelei miatt kedvelt szobanövény, ámpolnában vagy karóra futtatva tetszetős szobadísz. Levelein fehér, mozaikszerű erezet látható, a fiatal hajtások pirosas színűek.
Bár a borostyánt kúszónövényként tartják nyilván, létezik egy fajta, amely nem hajlandó vándorolni, hanem veszteg marad, és bokor alakot ölt. Ez a nálunk is honos Hedera helix „Arborescens”. Szabályos, felfelé növekvő ágakat hoz, amelyek csinos, gömbölyded bokorrá rendeződnek.

Egyre nagyobb gond és költség a lakások hűtése a felforrósodott nyarakon. Egy borostyánnal befuttatott épületnél el lehet felejteni a klímaberendezést, mert a kinti hőmérsékletet hat-nyolc fokkal csökkenti, és ha naponta végigpermetezik vízzel a „zöld falat”, ez akár tízfokos hőmérsékletesést is eredményezhet. Télen viszont a hideg levegő java részét felfogják a levelek, ezért a fűtésszámla is kisebb összegű lehet. Ha nem akarjuk, hogy a borostyán megrongálja a vakolatot, célszerű kordonon felfuttatni a növényt.

Fotó: Lovas Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .