A Sandy hurrikán pusztítása után

A hurrikán október 22-étől a karibi térségben is nagy pusztítást végzett. Haitin is sokan meghaltak, emellett jelentős a mezőgazdasági kár is. Azt, amit az augusztusi Isaac hurrikán nem söpört el, most a Sandy megtette – nyilatkozta Laurent Lamothe haiti miniszterelnök. Ez sajnos azzal járhat, hogy a már így is szegény országban tovább emelkedik az élelmiszerek ára, ami sok család számára végzetes lehet Haitin. A Sandy hurrikán tizennyolcezer család lakását tette a földdel egyenlővé a karibi szigetországban, köztük olyan sátrakat is, amelyekben a 2010-ben történt földrengés menekültjei éltek.

A helyi egészségügyi felügyelőség nyolcvanhat új kolerafertőzést regisztrált a ciklon után. A 2010-es földrengés óta eddig mintegy hétezer-négyszáz ember halt meg a kolera miatt Haitin. Kubában is több halálos áldozata volt a mostani hurrikánnak, amely a kávéültetvények nagy részét is elpusztította.

„Majdnem megsemmisítő a kár – mondta Kevin Sullivan, a New York-i katolikus szeretetszolgálat vezetője. – A hurrikán pusztítása után az embereknek mindenre szükségük van, ruhára, élelemre, menedékre. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk.” A karitász megannyi munkatársa segít a helyszínen, más katolikus segélyszervezetekkel együttműködve. XVI. Benedek lelki közelségéről biztosította az érintetteket, és megemlékezett mindazokról, akiket a természeti katasztrófa sújtott. Mindenkit arra kért, hogy imádkozzék és fejezze ki szolidaritását, enyhítve az áldozatok családtagjainak fájdalmát, és segítséget nyújtva a kárt szenvedett ezreknek. (MTI, MK, CNS)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .