A remény nagy pillanata

Mióta Ferenc pápa bejelentette, hogy a Szentföldre utazik, a sokat szenvedett térség keresztényei reménnyel készülnek az eseményre. William Shomali, a jeruzsálemi latin rítusú hívek segédpüspöke szerint az ortodoxokkal, a muzulmánokkal és a zsidókkal való kapcsolatok alakulása szempontjából új esélyt jelent az egyházfő látogatása. Ferenc pápa különleges személyisége reményt ad arra, hogy várakozásaik megvalósulhatnak.

 

– Már dolgozunk az út előkészítésén – mondta a segédpüspök. – Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka baráti ölelése történelmi jelentőségű esemény, amint VI. Pál és Athenagorasz pátriárkáé is az volt annak idején. A szentatya találkozik a zsidó vallási vezetőkkel is, s ez új lendületet adhat az ökumenikus és a vallásközi kapcsolatoknak. A pápa biztosan meglep majd bennünket a látogatása során, ahogyan pápaságának első hónapjaiban is már oly sokszor tette – jegyezte meg a segédpüspök.

A szentföldi ferences kusztosz, Pierbattista Pizzaballa a Vatikáni Rádiónak beszámolt arról, milyen volt a január 5-i úrangyala imádság során elhangzott pápai bejelentés fogadtatása.

– Mindenki tudta, hogy várható ez a látogatás, de a hivatalos bejelentés még inkább elmélyítette ezt az örömöt. Most megkezdődik az előkészítés, a protokollra vonatkozó megbeszélések. A legfontosabb azonban, hogy az emberek őszintén örülnek. Minden harang megszólalt Betlehemben és Jeruzsálemben is – nyilatkozta a ferences kusztosz a Vatikáni Rádiónak.

Pizzaballa a pápai útra vonatkozó várakozásait illetően elmondta: reméli, hogy a sok különböző egyházból álló, kicsi és törékeny szentföldi keresztény közösség szívében és cselekedeteiben is egységre talál. John Kerry amerikai külügyminiszter tervezett közelkeleti látogatásával kapcsolatban kijelentette: várja a politikai változást, de realitásérzéke nem engedi bízni abban, hogy ez a közeljövőben megvalósulhat.

William Shomali püspök bejelentette, hogy májusi látogatása alkalmával Ferenc pápa a jordániai fővárosban szíriai menekülteket fogad majd, és együtt is ebédel velük. Jeruzsálemben a pápa találkozik Simon Peresz izraeli államelnökkel és Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is.

Az Utolsó vacsora Termében szentmisét mutat be, a Getszemáni-kertben szerzetesekkel és kispapokkal találkozik majd. Betlehemben néhány családdal fog együtt ebédelni, szentmiséjén pedig részt vesz Mahmúd Abbász palesztin elnök is.

Az együtt étkezés – szíriai menekültekkel, betlehemi családokkal és másokkal – Ferenc pápa jellemző és ismétlődő gesztusa. Az asztalközösség ugyanis a családi összetartozás, a szeretetközösség kifejezője.

Izrael állam vatikáni nagykövete, Zion Evrony úgy nyilatkozott: „Ferenc pápa jó barátunk, és biztos vagyok abban, hogy a találkozás erősíteni fogja Izrael és a Szentszék kapcsolatát.” Giuseppe Lazzarotto érsek, izraeli apostoli nuncius pedig a SIR hírügynökségnek január 9-én adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a pápai látogatás „a remény nagy pillanata”.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .