A remény embereinek zarándoklata

Az október 23-i eseményeket 2006 óta mi is minden évben felidézzük, nem mindennapi módon. Nemcsak a lelkünkbe nézünk, hanem saját fizikai korlátainkat is feszegetve útnak indulunk a csobánkai cserkészparkból, és Pilisszentkereszten, valamint Pilisszentléleken keresztül elzarándokolunk egészen Esztergomig. Az utat minden év októberében éjjel gyalogoljuk végig. 22- én este indulunk Csobánkáról, és 23-án, a reggeli órákban érkezünk meg az esztergomi bazilikába. Itt Mindszenty bíboros sírjánál ünnepi szentmisével zárjuk az utat.

Az embert próbáló éjszakai túrát – az út hossza körülbelül negyvenöt kilométer – mindenki felajánlhatja valakiért vagy valamiért, egy személyes célért. Idén az egyéni felajánlások mellett egy közös célt is kitűztünk: utunk jelszava az engesztelés. Kárpátaljáért és az ott élőkért gyalogolunk, hogy hosszú idő után végre ott is béke honoljon. Október 23-án hajnalban a Mária Valéria hídról egy-egy fehér szegfűt dobunk a Dunába minden Kárpátalján élő emberért.


Évről évre egyre többen jönnek el a zarándoklatra, a tavalyi túrán közel négyszázan voltunk. Nagyon jó érzés, hogy ez a fizikai erőfeszítésekkel teli programunk ilyen sok embert vonz. Útközben meg-megállunk egy rövid közös imára, elmélkedésre, néhány erőt adó gondolatra. Ezeken a megállóhelyeken meleg tea és harapnivaló is várja a résztvevőket.

Néhány kedvcsináló személyes gondolat a zarándokoktól: „Sokkal nagyobb lelki töltete van ennek az útnak, mint egy teljesítménytúrának. Ezt nem öncélból járom végig.” „Mindig hatalmas élmény számomra látni, mennyi ember áldozza fel egyetlen munkaszüneti napját arra, hogy éjjel a békéért zarándokoljon.” „A táv megtételéhez nagyon sok erőt ad a cél, amelyért fölajánlom a zarándoklatot.” „Mindenképpen tűzök ki célt, azt hiszem, másképp nem is bírnám. Tavaly a családomért gyalogoltam, hogy nagyobb egységben lehessünk.”

Mindenkit sok szeretettel várunk a jövő évi zarándoklatunkra!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .