A Prímási Levéltár új kiadványai

A Prímási és Főkáptalani Levéltár tervrajzgyűjteményének katalógusa címmel megjelent kétkötetes kiadványt Sisa József, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének igazgatója ismertette, és vetített képes előadásában néhány tervrajzot is bemutatott a jelenlévőknek. Méltatta a feldolgozásban úttörő Prokopp Gyula jogászból lett prímási fő levéltáros érdemeit, aki 1974-ben elsőként kezdte publikálni az esztergomi bazilika tervrajzait.
A kiadvány kétezer-kétszáz, a XVIII–XX. századból származó tervlapot tartalmaz. Ezek között első helyen szerepel a bazilika anyaga, de a kötetben helyet kaptak a két világháború között épült budapesti templomok, intézmények és profán célra szánt gazdasági létesítmények is.


A könyvbemutatón ismertetett művek között szerepelt az 1939–1944 között Ipolyhídvégre internált lengyel tisztek által lengyel nyelven írt tábori napló hasonmás kiadása is. A Lengyel tiszti tábor – Ipolyhídvég című könyv krónikaszerűen írja le a táborban folyó eseményeket – foglalta össze a kiadvány tartalmát Csombor Erzsébet, a Komárom-Esztergom Megyei Levéltár igazgatója. A katonák rajzaival illusztrált kötet részletesen bemutatja az ipolyhídvégi életet. A lengyel tisztek korabeli dokumentumokra is támaszkodtak leírásaikban, melyek alapján teljes kép rajzolódott ki arról, hogyan éltek a Magyarországra tömegével érkező lengyel menekültek. Az új kiadvány forrása az a lengyel tiszti anyag volt, amelyet a levéltár II. János Pál pápa első magyarországi látogatásakor egy magánszemélytől kapott, a későbbi publikálás kérésével.

Különösen értékes a könyv azon része, amely az internáltak névsorát tartalmazza. Az ipolyhídvégi tábor élete eddig szinte teljesen ismeretlen volt, mivel a naplón kívül más forrás – jelenlegi ismereteink szerint – nem maradt fenn róla. A könyv hasonmás kiadás, de a napló teljes szövegét magyar nyelven is közli.

Fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .