A papságért imádkoztak

Mindenkit ösztönzött, hogy a szatmári település megmutathassa: képes magas színvonalon megrendezni egy ilyen nagyszabású rendezvényt – amelyhez a fehérgyarmati Serra-klub és természetesen az egyházközség is hozzájárult.
Ahogy Ruszki Gábor plébános elmondta: „A Serra mozgalom egy lelkiség, amely imára hív papi és szerzetesi hivatásokért, mert annyi és olyan papunk van, amennyit megérdemlünk, és amennyit kiimádkozunk.” A Serra-lelkiség a szolgálatba lépő papok támogatása mellett elősegíti a lelkiséghez tartozók hitének megerősítését is. A Serra név nem mozaikszó, hanem Boldog Juniperro Serra ferences misszionárius nevét viseli. Olyan nemzetközi szervezet, amelynek Magyarországon még kevés csoportja működik, de a rendezvényen valamennyi képviseltette magát. (A mozgalom magyarországi helyei: Pécs, Monyoród, Kátoly, Szederkény-Nyomja, Szeged, Hódmezővásárhely, Makó-Maroslele, Orosháza, Nyíregyháza, Fehérgyarmat, Jánkmajtis.)

A délelőtti szentmisét Bosák Nándor püspök celebrálta, aki a Jó Pásztor képével és Boldog Apor Vilmos életén keresztül mutatott rá, mit jelent a papi hivatás, a papi szolgálat. „Azok az apostolok, akik kétezer év óta megértették Jézus szeretetét, azt a szeretetet viszik az emberek közé, amelyet Jézus mutatott számukra. A papi élet egy odaadó szolgálat” – mondotta. Aki megérti az egyházban a papi szolgálatot, Jézus Krisztus másokért való szeretetét látja meg. A Serra-közösség tagjai hivatásként vállalják, hogy imádkozzanak a papságért, és ezzel a hitet erősítik meg az emberekben, hogy a maguk módján belekapcsolódhatnak a Jézus Krisztus által képviselt műbe.

A szentmisén a munkácsi egyházmegye képviseletében a nagyszőlősi ferences házfőnök, a görög katolikus hittudományi egyetem lelki igazgatója, a záhonyi és fehérgyarmati görög katolikus paróchus, a Serra-káplánok és Jánkmajtisról származó papnövendékek is részt vettek.
A szentmise végén Várbíró Péter, a mozgalom magyarországi elöljárója bejelentette, hogy Wollenszky Tibor és Ruszki Gábor Serra-káplánokká váltak, a jánkmajtisi és a fehérgyarmati Serra-klubok hivatalosan is bekapcsolódtak a nemzetközi mozgalom vérkeringésébe.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .