A papi egység jelentősége

Az Unio Cleri összejöveteléről szóló hírt olvasva felvetődhet a kérdés: Mi a pap és a papi közösségek feladata a világban? Az egyház tanítása szerint a pap küldetése, hogy hirdesse az evangéliumot, megjelenítse Jézus áldozatát, és pásztorként vezesse a rábízott embereket. A papi közösségek pedig segítséget adnak ahhoz, hogy a papok nagyobb kisugárzó erővel tudják teljesíteni ezt a küldetést. Az evangélium szerint Jézus, amikor kettesével elküldi apostolait és tanítványait, azt mondja nekik, hogy hirdessék Isten országának közelségét, majd hozzáteszi: „amikor a házba betértek, köszöntsétek: Békesség a háznak” (Mt 10,12). A Szentírás tudósai felhívják a figyelmet, hogy Jézus azért küldi kettesével apostolait, mert két ember már egy közösséget alkot, amely nem csupán szavával, hanem életével is hirdeti az örömhírt. Kapcsolatuk, egymás terheinek viselése példaértékű lehet mások számára. Az Apostolok cselekedetei arról tanúskodik, hogy a papok a püspök körül papi testületet (presbitériumot) alkottak (vö. ApCsel 11,30), és így közösségben végezték küldetésüket. A II. vatikáni zsinat megerősítette a papi testület fontosságát (Presbyterorum ordinis, 8).


Úgy tűnik, hogy a bűn által megosztott világunkban különösen nagy szükség van a papi közösségeknek a társadalom felé békét sugárzó küldetésére. Boldog II. János Pál pápa már több mint huszonöt évvel ezelőtt (1987) írt Sollicitudo rei socialis kezdetű enciklikájában megrázó módon jellemezte a világ helyzetét. Felelősségét átérezve felhívta a figyelmet arra, hogy a technika fejlődése és az egyes országokban jelentkező gazdasági növekedés megtévesztő lehet. Egyre mélyül ugyanis a szakadék a szegény és a gazdag országok között, s az egyes országokon belül növekszik a kizsákmányoltak és a munkanélküliek aránya (14). A kultúra területén aggodalomra ad okot az írástudatlanág, a felsőbb oktatás nehézségei, a politikai, vallási és faji megkülönböztetés (15). A pápa szemléletes képet használva felhívja a figyelmet arra, hogy a bűn megosztja a világot, és hangsúlyozza, hogy a világ sebeinek gyógyításához szolidaritásra van szükség. A II. János Pál által vázolt helyzet a válság miatt azóta tovább romlott, ezért a papi közösségek szerepe is növekedett.

 

Az Unio Cleri papi közösség összejövetelén Székely János püspök idézte Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításának azon sorait, melyek szerint az evangéliumot hitelesen hirdetni csak belső örömmel lehet. A papi közösségek segítséget nyújthatnak tagjaiknak, hogy ezt az örömet mélyebben éljék meg és közvetítsék mások felé.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .