A nyugalomba vonult pápa első napjáról

Március elsején immár Róma nyugalmazott püspökeként a kertben pihent, néhány spiritualitással foglalkozó, teológiai és történelmi témájú könyv – köztük például Urs von Balthasar teológiai esztétikája – társaságában.

Az elmúlt napokban a pápa vacsora után esténként zongorázott is, ami a nyugalom és a lelki béke jele nála. Zenei felvételeket is vitt magával Castel Gandolfóba, melyeket szívesen hallgat.


A kongregációra készülve a Szent Márta Házban kisorsolják a bíborosok között a szobák számát. A pápaválasztó testület tagjai a konklávé vigíliáján foglalhatják majd el szállásukat az épületben. XVI. Benedek február 28-án délelőtt búcsúzott a bíborosoktól, egyenként is megköszönve szolgálatukat és támogatásukat. „Köztetek van a következő pápa. Már most ígéretet teszek az új pápa iránti tiszteletre és engedelmességre. (…) A hit jegyében e nyolc év alatt átéltünk nagyon szép pillanatokat, amelyek az egyház útjának ragyogásáról tanúskodtak. De átéltünk olyan perceket is, amelyekben sűrű felhő takarta az égboltot. Krisztust és egyházát akartuk szolgálni teljes szeretettel, ő a mi szolgálatunk lelke. Mondjunk együtt köszönetet az Úrnak, aki megengedte, hogy növekedjünk az egységben, hogy közösen folyamodjunk segítségéért. Kérjük, hogy a bíborosi kollégium legyen hasonló egy zenekarhoz, amelyben kifejeződik az egyetemes egyház sokszínűsége, és amelyben a különböző hangszerek mind a harmóniát keresik.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .