A konklávé szabályairól

A széküresedés idején kétféle bíborosi kongregációra kerül sor: az első az általános kongregáció, amelyen valamennyi bíboros részt vesz, a második pedig az úgynevezett „különleges” kongregáció, amelyen csupán a camerlengo (kamarás) bíboros, valamint a választók képviseletében néhány további bíboros van jelen, kisebb feladatok ellátására. A konstitúció rendelkezésének megfelelően a pápaválasztást a Sixtus-kápolnában kell tartani, és a bíborosoknak ez idő alatt a vatikáni Szent Márta Házban kell lakniuk.


A választásból az arra jogosult bíborosok közül egyet sem lehet kizárni. A konklávén való részvételről bármely bíboros csak egészségügyi okból vagy egyéb súlyos akadályoztatás miatt mondhat le, és távolmaradását a bíborosi kollégiumnak kell elfogadnia. Azokat az egyházatyákat, akik a pápaválasztásról bármilyen módon híreket szivárogtatnának ki, az egyház kiközösítéssel sújthatja. A konklávé első napján egy szavazást tartanak, majd minden további napon négyet. A bíborosok sem levél, sem telefon, sem semmilyen egyéb kommunikációs eszköz révén nem léphetnek kapcsolatba külső személyekkel.

XVI. Benedek pápa 2007-ben módosította az apostoli konstitúció rendelkezéseit, és valamennyi szavazásnál elrendelte a kétharmados többség szükségességét. A 34. – vagy, ha a konklávé megnyitásának napján is szavaztak, akkor a 35. – szavazatszámlálás után megkezdődik a második forduló, amelyben már csupán arra a két bíborosra lehet szavazni, akikre az első forduló során a legtöbben adták le voksukat. A választás érvényességéhez minden esetben kétharmados többségre van szükség.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .