A nemzet visszanyerte önbecsülését

Fotó: Skobrák Dénes

 

A keresztnél Orosz Ágoston, a Ciszterci Szent István Gimnázium igazgatója mondott beszédet.
Amikor a függetlenségünket védjük, a forradalmárok sugárzó eszméit képviseljük. Több ezer éve élünk itt, a Kárpátok bércei között és mint oldott kéve szerte a nagyvilágban. Vérzivataros története során Magyarország sok csatát vesztett, de mindent túléltünk, és megmaradtunk. A XXI. századba pedig győztesként léptünk be, mert újra szabadok és függetlenek vagyunk. Szabadságunkért naponta harcot vívunk. Történelmi feladatunk egy tettre kész, változtatni akaró nemzedék fölnevelése. Magyarországnak a nemzet fennmaradásáért olyan kiművelt ifjúságra és határozott jövőképpel bíró vezetőkre van szüksége, akik az egész világra kiterjedő összefüggésekben gondolkodnak, akik erkölcsi és vallásos kompetenciájukkal, párbeszéddel és egyezkedő szóval emberközpontú világot építenek – hangsúlyozta beszédében az iskolaigazgató.
Az ünnepségen Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, Bencze András evangélikus püspökhelyettes, Berze János református és Révész Lajos baptista lelkész imádságban kérte, hogy akik a hazáért és szeretteikért adták életüket, leljenek békét az örök hazában és részesüljenek a feltámadás dicsőségében.
A történelmi egyházak képviselői, a közéleti vezetők, a civil szervezetek, valamint az emlékező hozzátartozók együttérzésük és tiszteletük kifejezéseként koszorúkat helyeztek el a keresztnél az áldozatok emlékére.
A megemlékezésen részt vettek a Szent Imre Általános Iskola tanulói is. Az eseményen elhangzottak Kremnitzky Géza énekei, valamint Baráth Eszter előadásában Jankovich Ferenc Forradalom című verse.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .