„A nagy dolgok a jászolnál történnek”

Fotó: Néprajzi Múzeum

 

A Néprajzi Múzeumban 2016 szeptemberéig szintén mindennap karácsony vagy legalábbis karácsonyi hangulat lesz, hiszen a december elején megnyílt betlehemkiállítás egészen jövő őszig megtekinthető. A tárlat címe: A nagy dolgok a jászolnál történnek. Ezt a mondatot egy göcseji parasztember fogalmazta meg még 1859-ben, és Torkos Sándor néprajzkutató jegyezte le az utókornak. S valóban, mi lehet annál több, mint a szegénységben meglelni a kincset, és egy gyermekben meglátni az Istent?
Kisjezusbetlehemezok_lanyokA Néprajzi Múzeum kiállítása bemutatja, hogy a hívő emberek a betlehemállítás és a betlehemezés szokása révén mennyiféleképpen tették hódolatukat a Kisjézus előtt. A karácsonyt megelőző időszakban az ünnep bibliai eseményeit megjelenítő dramatikus játék célja igen sokrétű volt. Hiszen a betlehemezők adományt is gyűjtöttek, gyakran álarcban, kecskeszarvas prémsapkában indultak útnak, hogy a gonosz, ártó szellemeket zajkeltéssel elűzzék.
A tárlaton megtekinthetjük az egyes hazai vidékekre, településekre és korokra jellemző betlehemes tárgyakat, és megismerhetjük a hozzájuk kapcsolódó népszokásokat, amelyeknek nagy része beépült a városi ember életébe is.
A kiállítás azért is különleges, mert a bemutatott magyar népi ereklyék és alakoskodóruhák közel húsz éven át tartó restaurálás után most láthatók először, ahogyan a múzeum nemzetközi gyűjteményéből származó perui, guatemalai és mexikói betlehemek is.
Több különleges darab is szerepel a gyűjteményben, mint például az 1930-as évekből származó szatmárcsekei, templom alakú bábtáncoltató betlehem vagy a magyaros motívumokkal ellátott papírbetlehemek. A gyerekek (és a felnőttek) nagy kedvence az a kortárs darab, amelyet Stefano Marzolla atya készített néhány éve. A hazánkban szolgáló kapucinus szerzetes a budai Corvin teret formázta meg, s az impozáns papírtérben helyezte el betlehemét.

templommaszkok

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .