A munka méltósága

Ezzel a történettel vezeti fel Nemes György azt a tanulmányát, amely az egyházi tanítóhivatal megnyilatkozásaiban vizsgálja a munka kérdését. A tanulmány – sok más írással együtt – a Jel Kiadó gondozásában megjelenő Erkölcsteológiai Tanulmányok (ETT) sorozat tizenharmadik darabjának része. A Tarjányi Zoltán szerkesztette sorozat és kötet alaposan körüljárja azt a valóságot, amellyel az első emberpár óta minden generáció és ember, világrész és népcsoport szembesül.

Soltész János
az ószövetségi, Deli Lajos az újszövetségi vonatkozásokat járja körbe. Papp Miklós a munka és a hit patrisztikus egyeztetéséről, Tarjányi Zoltán Aquinói Szent Tamás meglátásairól ír. Beran Ferenc a kazuisztika felismeréseit, Németh Gábor a német erkölcsteológia eredményeit mutatja be. Kék Emerencia az egyház társadalmi tanításában fejti fel a nők szerepét, Gruber László pedig Boldog II. János Pál emlékét eleveníti fel, aki harminc évvel ezelőtt tette közzé Laborem exercens kezdetű enciklikáját a munka világáról.

A már idézett Nemes György végső következtetése méltó konklúziója a sokrétű gondolkodásnak: „Az emberi élet minden területén, így a munkában is (…) a szeretet primátusának kell megvalósulnia.”

(A munka, in: Erkölcsteológiai Tanulmányok, Jel Kiadó, 2012)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..