A másik OroszországA rendezvénysorozatot Szergej Vladimirovics Borozdin, az intézet igazgatója és Dimitrij Kornyilov a hazánkban tíz éve működő Szent Háromság Orosz Ortodox Egyházközség parókusa nyitotta meg. Koncertet adott az odesszai Szent Iver-férfikolostor kórusa. A szervezők az egy héten át zajló programokkal kívánták a látogatók szívéhez közelebb hozni az ortodox kultúrát. E tekintetben talán a legsikerültebb a magyar művészek alkotásaiból rendezett ikonkiállítás volt.Dimitrij Kornyilov megnyitó beszédében sajnálattal említette, hogy az ortodox kultúra kincseit mára nagyon sok orosz ember sem ismeri. A hetven év kommunizmus és egyházüldözés megtette a maga pusztító munkáját ezen a téren is. Így nem csoda, ha Oroszországgal kapcsolatban más népek sem látnak a megszokott sztereotípiák mögé. Pedig Oroszország több mint peresztrojka, vodka, matrjoska baba vagy a medve. Az orosz ortodox kultúrában erőteljesen jelen van a hit és a szellem ereje. A vele való találkozás független nemzetiségtől, felekezettől. Így talán nem meglepő, ha magyar művészek is, akik közül sokan nem tartoznak az ortodox egyházhoz, ikonokat festenek.A kiállítást rendezője Nagy Márta művészettörténész-bizantológus, a Debreceni Egyetem docense mutatta be. A tárlat darabjai orosz előképek alapján készültek. Mivel az ikonfestésnek szigorú szabályai vannak, ezért van szükségük a festőknek előképre. A hagyomány szerint a legelső az a kendő volt, amelyik Krisztus arcát megőrizte. A kendő alapján készült ikonokat nevezik a Megváló nem emberi kéz alkotta képmásának. A magyar ikonfestők, amint a tárlat is tükrözi, szívesen fordulnak az orosz előképek közül főként a rubljovi életmű darabjaihoz és Szimon Usakov munkáihoz. A kiállításon ikonok által inspirált alkotások is vannak: metszetek, tűzzománcképek, szőttesek, szobor.

Aki betér erre a kiállításra bizton megfeledkezhet térről, időről, kánikuláról, a hétköznapok apró vagy nem is olyan apró gondjairól. És csakugyan megérthet valamit abból a másik Oroszországból, amelyre a világnak, de magának Oroszországnak is nagy szüksége van.

(A kiállítás megtekinthető július 21-ig, mindennap 12 és 17 óra között.)
Fotó: Bókay László  

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .