„A másik másképp működik…”

A családi, párkapcsolati nehézségek és konfliktusok túlnyomórészt a családtagok különbségeire vezethetők vissza. Sok szempontból másképp működik a gyermek és a felnőtt, a férfi és a nő. Az egyéni különbségek pedig tovább „bonyolítják a helyzetet”. Nincs két olyan ember, aki ugyanúgy szemlélné a világot, ugyanazokat a dolgokat tartaná fontosnak vagy ugyanúgy reagálna minden helyzetre. A problémák részben abból adódnak, hogy nem mindig vagyunk tudatában a köztünk lévő fontos különbségeknek, részben pedig abból, hogy a valójában lényegtelen eltéréseknek túl nagy jelentőséget tulajdonítunk. Sok esetben tehát az alábbi – általában nem tudatosuló – előfeltevésekből indulunk ki: „a másik ugyanúgy működik, ahogy én”, illetve „a másiknak ugyanúgy kellene működnie, ahogy én működöm”.

Gary Chapman egyesült államokbeli párkapcsolati tanácsadó és író szeretetnyelv-elmélete érdekes és fontos rejtett egyéni különbségekre világít rá. Eszerint a szeretet többféle „nyelven”, azaz többféle módon is kifejezhető (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés), egy ember azonban általában „csak egy nyelven ért”, így a másik által küldött üzenet nem mindig ér célba. Mindnyájunknak megvan tehát a maga szeretetnyelve, és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a többiek is ezt az egyet használják. Amikor saját szükségleteinkből kiindulva, a másik igényeinek ismerete nélkül próbáljuk meg kifejezni szeretetünket, az eredmény nem mindig lesz arányban erőfeszítéseinkkel, ez pedig feszültségekhez vezethet, hiszen úgy érezhetjük, társunk nem értékeli és viszonozza kellőképpen törődésünket.

Tehát általánosságban bármennyire tisztában vagyunk is a címben szereplő gondolattal, a kritikus helyzetekben érdemes újra és újra tudatosítanunk magunkban. Például amikor partnerünk vagy családunk más tagja másképp reagál, viselkedik, vélekedik, mint ahogy mi – magunkból kiindulva – elvárnánk tőle, de abban az esetben is érdemes felidéznünk az idézett igazságot, ha szerettünk más módon közelít meg egy problémát vagy próbál megoldani egy feladatot, mint ahogy mi tennénk.
(Folytatjuk.)
a szerző pszichológus, családgondozó

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .