A magyar szellem láthatatlan múzeuma: Kiosztották a Magyar Örökség-díjakat – A középkor nyomában

Ez alkalommal kitüntetésben részesült a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma, valamint igazgatója, Jósvainé dr. Dankó Katalin, Márk Gergely rózsanemesítő, Juhász Ferenc költő, Vértesaljai Antalné díszítőművész, Hóman-Szekfű: Magyar története, Tandori Károly matematikus (1925-2005) valamint a Nádasdy Alapítvány és az alapító, Nádasdy Ferenc.
A kitüntetettek köre „a magyar szellem láthatatlan múzeumát” alkotja – nevüket aranykönyv őrzi. Állampolgári jogon mindenki javasolhat kitüntetésre érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Magyar Örökség-díj bírálóbizottsága az így beérkezett javaslatokból választja ki a díjazandókat. Évente négy alkalommal, esetenként hét-hét díjat osztanak ki, kulturális műsor keretében.

A középkor nyomában

A sárospataki Rákóczi Múzeum igazgatója Jósvainé Dankó Katalin nemrégiben, születésnapi ünnepségén hitvallásszerűen beszélt egyházi, hitbéli elkötelezettségéről. Ez, valamint a szilárd, szerető családi háttér adott neki erőt sikeres életpályájához. Egész életét Sárospatak és a zempléni táj középkori régészetének szentelte. Feltárta a Pálóczy család castellumát. Számba vette a város megmaradt középkori épületeit, tisztázta a középkori városszerkezetet. Ebből készült doktori disszertációja. A középkori múlt eltemetett egyházi emlékeit is napvilágra hozta, így a város híres ferences- és klarissza kolostorát. Megkereste a darnói premontrei prépostság maradványait. Az ő érdeme, hogy igazi tudományos műhely jött létre Sárospatakon. Országos jelentőségű állandó kiállításokat, évfordulókhoz, a vidék életéhez kapcsolódó időszaki tárlatokat szervezett és rendezett az elmúlt években. 2003-ban, a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulóját köszöntve megnyílt az ország legjelentősebb Rákóczi-kiállítása, de ki kell emelni munkái közül a Szent Erzsébet születésének 800. évfordulóját köszöntő 2007-es tárlatot is. A múzeum és munkatársai állandóan jelen vannak a város közéletében, mind az önkormányzati, mind az egyházi fórumokon.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .