A lelki élet eleven központja

Kiderül például, hogy a város és a magyarság emblematikus épülete, a mai klasszicista stílusú bazilika sok elődöt tudhat maga mögött. Beke Margit, a könyv tudós szerkesztője, aki jó néhány fejezet megírását is vállalta – mint mondta –, nagyon büszke arra, hogy a szerzők megértették szándékát, és szakszerűen, de olvasmányosan ismertetik a kötetben egy ezredév történelmi viharait. Kezdve Géza fejedelem építkezéseitől, Szent István kora középkori bazilikáján át a XVIII. századi új templom után a XIX. századi, ma is látható bazilikáig. A könyv bemutatja a magyar kereszténység kezdeteit, a helyhez köthető nevezetes csatákat, a török hódoltság századait, a kommunista elnyomatás évtizedeit, és eljut napjainkig, amikor újra reményt kelthet népünkben az élő, megújuló katolikus egyház. A kötet azt sugallja, hogy az emberi erőfeszítést Isten áldása kísérheti – vallja Beke Margit.

Híres egyházi gyűjtemények – kincstár, levéltár, könyvtár – vezetői személyében szakterületük kiválóságai dolgozták fel az anyagot. Czékli Béla, Hegedűs András, Istvánffy Miklós, Kontsek Ildikó és Rákosi Anna munkája tette lehetővé, hogy a székesegyház történetének ismert és kevéssé ismert részletei teljes pompájukban, a részletekben az egészet megmutatva ragyogjanak fel. A kötetet Mudrák Attila kiváló fotói, és rengeteg korabeli illusztráció – festmény, grafika, tervrajz – ékesíti.
 
Esztergom kincsei nem csak a magyarul olvasókat kápráztathatják el. A könyv németül és angolul is megjelent, hiszen az Esztergom–budapesti főegyházmegye számára fontos, hogy a szép számmal a városba látogató külföldiek is megismerhessék az épület történetét.

Erdő Péter bíboros az album előszavában hangsúlyozza: „Az esztergomi bazilika a lelki élet és a liturgia eleven központja. De ugyanígy kulturális örökségünk centruma is. A kincstár gazdag anyaga sok évszázad művészetét mutatja be, hívő és nem hívő látogatók egyaránt felkeresik, és csodálják a Magyar Sion hegyén álló bazilika értékeit… Kívánjuk, hogy találkozzanak itt a történelemmel, a kultúrával, vallási életünkkel és magával a Mindenhatóval, aki szép és értékes világot alkotott.”

(Az esztergomi bazilika. Editions du Signe, Strasbourg – Esztergom–budapesti főegyházmegye, 2011)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .