A lélek egy darabja

 

Az viszont fontos, hogy adjuk a kezükbe a játékokat. Hiszen csak úgy tudnak választani, ha van miből. S talán érdemes is most elidőzni a babák világában. Bármilyen furcsa, nem csupán a kislányoknak fontos, hogy legyen olyan játékuk, amelyre személyként gondolhatnak. A fiúk esetében lehet ez egy maci vagy egy plüssfigura is. Azért fontos ez, mert a babázás a gyermek fantáziájára nagy hatást tesz. Egy babakészítő hitvallása ez: A baba a lélek egy darabja. A gyermek a babára rávetítheti örömeit, bánatait, és a megszemélyesített játékszer segít számára feldolgozni életének mindennapi történéseit. Kedvenc babájával alszik, magával viszi idegen helyekre is, így biztonságot nyújt számára. Az igazi baba lelket melengető, puha tapintású, jó érzés megölelni, dédelgetni, gondoskodni róla. Feléleszti a gyermekben az anyai és az apai ösztönöket.

Karácsony közeledtével, ha van miből, sok mindent összevásárolhatunk ajándék gyanánt a gyerekeknek. Az ő vágyaik határa is a csillagos ég. De nem árt odafigyelnünk arra is, hogy a játékkal, amit veszünk nekik, meg is kell tanítanunk játszani őket. Éppúgy érvényes ez a babákra is.
Tolsztoj írta: Egy nő életében az első gyermek folytatása az utolsó babának. Ne feledkezzünk meg erről sem, amikor lányunk, lányunokánk kezébe adjuk a játékot, amelyen kis túlzással ugyan, de mondhatjuk: a jövő múlik.

 

– Őt úgy hívják, Emily.
– Köszönöm, papa.
– Ő egy baba, és tudod, a babák az ember legjobb barátai. Nem tudnak ugyan beszélni, de ne gondold, hogy nem értenek. És tudtál arról, hogyha magukra hagyjuk őket a szobánkban, akkor életre kelnek?
– Igazán?
– Igen. De mire bemegyünk, hogy lássuk őket, visszatérnek a helyükre, mint a villám.
– Miért nem kelnek életre előttünk, hogy láthassuk is őket?
– Mert ez varázslat. A varázslatban pedig hinni kell, akkor válik valóra. Valahányszor félsz, vagy nagyon hiányzom neked, csak mondd meg Emilynek, és ő üzenetet hoz nekem, akárhol vagyok is. Én pedig azonnal visszaüzenek. És ha Emilyt megöleled, akkor igazából én ölellek át.”

Részlet A kis hercegnő című filmből

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .