A következő nemzedék egészségéért

A kérdőív kitöltését megelőző héten végzett testmozgást tekintve a megkérdezett diákok 17,3 százaléka mozog eleget. Közel harmadukra (30,7 százalék) a kevés, továbbá szintén mintegy harmadukra (34,5 százalék) a nagyon kevés fizikai aktivitás jellemző. A WHO szerint: „A fizikai aktivitás az egészséges élet fontos alkotóeleme. A rendszeres mozgás jótékony élettani hatásai megkérdőjelezhetetlenek: fokozza a szív és a tüdő teljesítőképességét, csökkenti a szívizomzat oxigénigényét, aminek nagy jelentősége van koszorúér-betegségek megelőzésében. A rendszeres testedzés segít megőrizni a helyes testsúlyt; hatására csökken a vérnyomás, csökken a 2-es típusú cukorbetegség és a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. Gyermek- és serdülőkorban az egészséges növekedéshez, a megfelelő csontozat, izomzat és idegrendszer fejlődéséhez nélkülözhetetlen.” Mindemellett a mozgás a szellemi teljesítőképességére is jó hatással van.

A tornatermek építését, felújítását, testnevelő tanárok képzését és átképzését a kormány elképzelése alapján az Új Széchenyi Terv finanszírozza. A tanárok mégis bizonytalanok, vajon megvalósítható-e a tervezett program. Németh Lehel, a soproni Szent Orsolya Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára úgy véli, hogy a napi testmozgás bevezetése mindenképpen üdvözlendő. Az iskolai felmérések azt mutatják, hogy a heti három testnevelésóra a fizikai teljesítmény fenntartására vagy csak nagyon enyhe fejlesztésére elegendő, a heti két vagy két és fél óra pedig még arra sem. Fontosnak tartja azonban, hogy a heti öt testnevelés valóban testmozgással teljék. Tart a „papírgyártástól” – a törvény szerint felmentést kaphat a plusz két többletóra alól az, aki igazolja, hogy rendszeresen sportol. Hozzáteszi: a jelenlegi óraszámban is csak nehezen férnek el az osztályok a tornatermekben, pedig az ő iskolájuk még szerencsésnek mondható, hiszen két éve készült el az új és korszerű terem. Szerinte jó ötlet a napi szintű mozgás kötelezővé tétele, de fokozatosan kellene bevezetni, mert nincs elég létesítmény a tanulók fogadására.

A testtömeg-index alapján a tizenegy éves lányok tizenhárom százaléka, a fiúk tizenkilenc százaléka túlsúlyos, a tizenhárom éveseknél ez az arány tíz és tizenkilenc százalék, a tizenöt éveseknél pedig tizenegy és tizenkilenc százalék. Ezzel nemzetközi viszonylatban a lista felső harmadában helyezkedünk el. A saját testükről alkotott kedvezőtlen képet tekintve a magyar fiatalok szintén a rangsor elején szerepelnek.

A kerettanterv alapja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség számos országban kötelezően bevezetett gyermekatlétikai programja lesz, és már idén nyáron pedagógus továbbképzések kezdődnek. A kormány kiemelt fontosságú ügyként kezeli a mindennapi testnevelés bevezetését, mert úgy véli, hogy a jövő nemzedékének egészségi állapotát megőrizni nem lehetőség, hanem kötelesség – a sportolást, a mozgást már az iskolában meg kell szerettetni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .