A kispesti Reménység Katolikus Általános Iskola jubileumán

Fotó: Fábián Attila

 

Gyetván Gábor, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia kanonok plébánosa, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) főigazgatója, a szentmise főcelebránsa a mise elején arról beszélt, hogy nem volt véletlen vagy ötletszerű az iskola névválasztása. A „Reménység” azt a várakozást fejezi ki, hogy a lehetőség egykor majd valósággá, életté lesz. – Az eredmény kézzelfogható – mutatott a templomban jelen lévő diákokra a plébános. – Sokaknak köszönhető az iskola fennmaradása, fejlődése, de legfőképpen Istennek. Lelke által vezette azokat, akik tenni tudtak érte, és tettek is.
A plébános homíliájában hangsúlyozta, a keresztény tanúságtétel alapja Isten ismerete. Ám megismerni őt nem két perc műve, ahogyan az élet igazán fontos dolgainak elsajátítása sem megy néhány pillanat alatt, hanem időigényes folyamat. Ezért van szükség a tanulás éveire.
Jézus szeretetről, megbocsátásról szóló tanítása szintén Istentől való, és mi azt szeretnénk, hogy olyan emberek kerüljenek ki az iskolánkból, akik továbbadják a világban ezt az üzenetet. Legfőbb reményünk, hogy diákjaink olyan emberekké válnak, akik nemcsak a világot ismerik, hanem annak Teremtőjét is, aki ajándékul adta nekünk a világot – tette hozzá Gyetván Gábor. A hálaadó szentmisét követően a templomban megkezdődött az iskola ünnepi műsora.
A tanulók előadása után az intézmény alapítója és egykori igazgatója Csernavay Jenő mondott köszöntőt. Felelevenítette az iskola indulását, az ökumené jegyében megtett első lépéseket. Megemlékezett az intézmény történetének fontosabb állomásairól és a szellemiségét mindvégig jellemző felekezeti összhangról.
Géczy Árpád, a 320 fős iskola jelenlegi igazgatója ünnepi beszédében a reményre helyezte a hangsúlyt, amely végigkísérte az intézmény huszonöt évét, és a nehéz pillanatokban is mindig jelen volt. Az igazgató utalt a rómaiaknak írt páli levél szavaira, amelyek a szorongattatásban kipróbált erényről szólnak (Róm 5,4–5). A reménység jellemzi a mostani tantestületet is: a tanárok hisznek a Szentlélek éltető, megújító erejében – hangsúlyozta Géczy Árpád. Ezt érzékelteti az iskola új címere is, amelyet az igazgató mutatott be a jelenlévőknek.
A jubileum alkalmából emlékplaketteket adtak át a templomban, többek között Hegedűs László kanonoknak, iskolaalapító plébánosnak, Cser­navay Jenő alapító-igazgatónak, Gyetván Gábornak, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia kanonok plébánosának, valamint a kilencvenegy éves Ács Gusztávnak, és feleségének, Edit néninek, akik évente jelentős összeggel támogatják az iskolát.
Az emlékplakettek átadását követően az intézmény egyik tanára, Nemcsicsné R. T. Györgyi személyes fohászát mondta el a közösségért.

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .