A királylány otthona

 

A Ludowinger nemesi család várai közül a leghíresebb Wartburg vára, melynek története szorosan összefonódott a német történelemmel. Itt rejtőzött 1521 és 1522 között Martin Luther György lovag álnéven, és itt fordította németre az Újszövetséget. Többször megfordult a várban Johann Wolfgang von Goethe is. A mi Erzsébetünk 1227-ig lakott e helyen.

Az épületegyüttes egy keskeny, meredek sziklaormon emelkedik, kétszázhúsz méterrel Eisenach (Bach szülővárosa) felett. Története 1123-ra nyúlik vissza, amikor Ugró Lajos ide helyezte székhelyét. A Ludowingerek közül a leghatalmasabb II. Lajos tartománygróf volt. Ő építtette a kultúrtörténeti szempontból is rendkívül értékes palotát. Hermann idejében (fia vette nőül Erzsébetet) Wartburg a német költészet egyik fellegvára lett. Az utolsó Ludowinger, IV. (Raspe) Henrik után számos befolyásos család székhelye volt még a vár, amelyet 1853-ban, széles körű vita után, historizáló stílusban építettek újjá.


Fegyverszobája olyan kincseket őrzött, mint II. Henrik páncélruhája vagy Bölcs Frigyes és II. Gyula pápa fegyverei. A Vörös Hadsereg a teljes gyűjteményt magával vitte. Később néhány megkerült tárgyat a Szovjetunió visszaszolgáltatott Németországnak. A vár több műben is színhelyként szerepel, a legismertebb ezek közül Richard Wagner Tannhäuser című operája. II. Lajos bajor király e várat vette alapul pompás neuschwansteini kastélya építésekor. Róla kapta nevét az eisenachi autógyár több modellje is, a Wartburg személyautóra mindanynyian emlékszünk.

 

Számos történelmi és kultúrtörténeti kincs mellett számunkra ez az épület elsősorban mégis Árpád-házi Szent Erzsébet életének színhelye. Azé a fiatalasszonyé, akinek azonban nem e türingiai kőpalota és még csak nem is királyi apjának vára jelentette igazi lakhelyét. Hiszen mindig ott volt az otthona, ahol éppen segíthetett.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .