A kiengesztelődés helye

A miskolci kollégium (cigány szakkollégium) udvarán álló kis faház eddig főként rekollekciók, imaórák, ünnepi liturgiák helyszínéül szolgált. Több hónapos előkészület előzte meg a szentelést. Végül a helyére került a két alapkép, az oltár és az előkészületi asztal. Az ünnepség február 19-én, vajhagyó vasárnap délelőtt körmenettel kezdődött. Orosz Atanáz püspök a Dicsőség Királyának érkezését hirdette, ami után bebocsátást nyert a kápolnába.Az ünnepség első részében, míg a gyülekezet zsoltárokat énekelt, zajlott a kápolnaszentelés szertartása. Miután felöltöztették az oltárt, a szentelés utolsó mozzanata a falak olajjal, szenteltvízzel és tömjénezéssel való megszentelése volt.

Az esemény a kápolna első püspöki szent liturgiájával folytatódott. Orosz Atanáz a megbocsátásról és a kiengesztelésről mondott szentbeszédet. Kiemelte: a mai fiataloknak rengeteg akadállyal kell szembenézniük, problémák sorával kell megküzdeniük. Az egyetem kihívásokkal teli, amelyekkel szembesülve a hallgatók elgyengülhetnek, könnyen feladhatják. Egy-egy sikertelen vizsga, nem kedvelt tantárgy dühöt, haragot válthat ki az emberből. Ám a kollégium kis kápolnájában vigaszra lelhet bárki. A megbocsátás és kiengesztelődés szent helye lett az e napon felszentelt Szent Kereszt-kápolna, ahol a betérők érezhetik az Úr jelenlétét. A fiatalok itt bármikor feltöltődhetnek, kiengesztelődhetnek, elmondhatnak egy-egy imát. Immár a miskolctapolcai kollégistáknak is van kápolnájuk, melynek ajtaja mindig, mindenki előtt nyitva áll – hangsúlyozta Orosz Atanáz püspök.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .