A kétszázadik adás

Az, hogy a műsor mindkét gazdája adventista, egyáltalán nem szült felekezeti elfogultságot. A meghívott vendégek köre, a – biblikus értelemben vett – „merítés” igen gazdag. Vendég volt többek közt Mihálffy Balázs, a Magyar Iszlám Közösség alapítója, Fekete Ágnes, a református rádióműsorok műsorvezető-riportere, T. Pintér Károly, az Evangélikus Élet főszerkesztője, Durkó Iván baptista misszióigazgató, Bakonyi István irodalomtörténész, Karasszon István teológiaprofesszor és Fenyvesi Félix Lajos evangélikus költő-publicista. Ezenkívül érdekes beszámoló készült a Scheiber Sándor iskola hétköznapjairól, továbbá Szalai László szemészorvos munkájáról, melyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat keretein belül végez, különös tekintettel a csángók körében vállalt látásmentő szolgálataikra, gyermekszemüveg-akcióikra. Végül e sorok írója – majdnem sorozatjelleggel, vissza-visszatérő vendégként – hol a puritán kultúráról-hitéletről, hol a vallásos költészetről beszélt a nézőknek. Ebből a vázlatos felsorolásból is látható, hogy sokan és sokféleképpen vallanak e műsorban hitről, tudásról, műveltségről, protokolláris kötelmek nélkül, természetesen és elkötelezetten.


Érdekes, hogy az elhangzottakra nagyon sokan és nagyon élénken reagálnak, keresik, számon tartják a műsort. Annak ellenére, hogy a megszólalókat nem üres „promi”-szempontok szerint válogatják. S nem csak és kizárólag vallásos nézők jelentkeznek, hanem azok is, akik távol élnek ugyan a hit dolgaitól, de érdekes-értelmes és emberséges megnyilvánulásokat szívesen hallanak-néznek. Úgy is fogalmazhatunk, hogy e program óvatos, közvetett evangelizáció, amely sokszor a tudomány, a tudás és a művészet irányából hat. Tekintettel arra, hogy a történelmi egyházak tévéadásaiban ez a módszer adásidő híján nem vagy csak ritkán alkalmazható, e kerületi „zsebtévé” nagyon fontos fóruma lett a magyar nézők ízlésformálásának. De főként és elsősorban annak, hogy a Teremtő jelenléte egyre többek számára nyilvánvaló legyen nem vasárnapi (mert szombati) és nem templomi közegben is. Viszontlátásra a Hatos csatornán, péntek esténként, 20.30-tól.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .