A KETEG-jelenség – több mint képzés

Mi tehát az a tevékenység, amely a ’90-es években kezdődött el, kik a fa ágai és az égi madarak?

A katolikus egyház társadalmi tanításának és a közgazdaságtannak elméleti és gyakorlati összekapcsolása olyan különleges alternatívát jelent a gazdaságtudományban és a gazdasági életben, mint Jézus tanításának figyelembevétele a világi tudományok művelése és alkalmazása közben. Az egyház társadalmi tanításának üzenete van a ma embere számára is, útmutatást nyújt problémáinak, kérdéseinek megoldásához.

A KETEG hallgatói kétéves képzés keretében ismerhetik meg ezt a tanítást és alkalmazásának lehetőségeit, összefüggéseit a legkülönbözőbb témákkal. Kipróbálhatják a gyakorlatban is az úgynevezett gyakorlati projekt tantárgy keretében.


A katolikus társadalmi tanítás életképességét és működését tanúsítják a KETEG külföldi és belföldi intézményi kapcsolatai is, például a Corvinus Egyetem, a római Angelicum, a Minnesota állambeli amerikai egyetem, a University of Saint Thomas, az itt működő John Ryan Institute; valamint kapcsolatai olyan szervezetekkel, amelyek gyakorolják ezt a szemléletet (Érme Klub, Fokoláre Közösségi Gazdaság stb.). Tulajdonképpen ezek volnának az imént említett égi madarak, amelyek az egyház társadalmi tanításából táplálkoznak. Tágabb értelemben idesorolhatjuk azokat a személyeket is, akik a KETEG-gel kapcsolatban állnak, s mindazokat a partnerközösségeket és -cégeket is, ahol már dolgoznak „keteges” hallgatók. Ilyenek a Mária Rádió, a gyakorlati projektek cégei, a KETEG által szervezett konferenciák, előadások, könyvbemutatók résztvevői, a vendég előadók és vendéghallgatók vagy a Naphimnusz Egyesület, amellyel közös elveket vall a KETEG, s közös munkák megvalósításán gondolkozik, hiszen a teremtett világ, a környezet védelme az emberközpontú gazdálkodásnak is fontos eleme.

A mustármagból kinőtt fa tehát növekszik. A KETEG következő programja a Civil economy című könyv magyar kiadásának áprilisi könyvbemutatója lesz Budapesten. Az eseményre elfogadta a meghívást a könyv egyik szerzője, Stefano Zamagni is. Konferencia, előadások és nyílt órák vendégeként jelen lesz Helen Alford domonkos nővér, az Angelicum dékánja és a domonkos Francesco Compagnoni, az Angelicum morális teológia- és etikaprofesszora, volt rektora is.

Mindnyájan, akik ezen a területen dolgozunk, tudjuk, hogy a növekedést nem mi, hanem „az Isten adja”. („Én ültettem, Apolló öntözte, de a növekedést az Isten adta” /1Kor 3, 6/.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .