A KÉSZ nyilatkozata

A három vádlott tagja volt annak a restitúciós bizottságnak, amely 2002-ben a református egyháznak szolgáltatta vissza az erdélyi város leghíresebb iskolájának otthont adó épületet. Az egyházkerület az igazság és a jog megcsúfolásának tekinti az ítéletet, és visszaállamosítási kísérletnek tartja, ami történt. Sepsiszentgyörgyön szeptember 1-jén tüntetés lesz az ítélet, a kollégium visszaállamosítása ellen. Az eseményen egyházi vezetők is részt vesznek, és az összes erdélyi magyar politikai szervezet vezetője jelen lesz.


 

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) az ügy kapcsán nyilatkozatot adott ki. E szerint: „Az egyháznak kormányrendelettel, jogszerűen visszaszolgáltatott Sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégium újraállamosítását, az egyház pénzbüntetését és a visszaszolgáltatási bizottság magyar tagjainak többéves, letöltendő – a szintén ártatlan román tagoknak pedig felfüggesztett – börtönbüntetését elrendelő ítélet az erdélyi magyarság megfélemlítését szolgálja.

A KÉSZ, Magyarország legnagyobb keresztény civil szervezete támogatásáról biztosítja a magyar nemzet e közös ügyét és az érte való küzdelmet. Ugyanakkorszolidáris az elítéltekkel, és felkér minden igaz magyar embert, hogy imádkozzon a jó győzelméért. Arra buzdítja tagságát, hogy ha tehetik, vegyenek részt személyesen a szeptember elsejei megmozduláson, hiszen a tét több száz ingatlan visszaállamosítása lehet a mostani precedens alapján. A visszaszolgáltatások ugyanis leálltak. A KÉSZ egyetért azzal a véleménnyel, hogy nem lehet bármit megtenni másfél millió magyarral, valamint azzal is, hogy az erdélyi magyarság közösségi vagyona a történelmi egyházaknál van biztonságban. Itt az ideje a teljes magyar összefogásnak, hisz ez a nemzet nem engedheti, hogy a vagyonát elvegyék. Ezért az iskoláért folyó küzdelem tehát meghatározó és döntő kérdés az erdélyi magyarság jogaiba való visszahelyezéséhez.

Az iskola jelmondata: »Legyen világosság! « Legyen hát, hisz a magyarság ellen dolgozó sötét erők félnek a tiszta fénytől, a világosságtól” – áll a KÉSZ nyilatkozatában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .