A keresztények egységéért – központi téma a dalitok helyzete

 

Indiában a keresztények mintegy nyolcvan százaléka dalit származású – olvashatjuk a fiatalok által összeállított elmélkedésekben. Az országban a dalit keresztények társadalmilag kirekesztettek, politikailag alulképviseltek, gazdaságilag kihasználják őket.

Joseph Jadhav dalit származású jezsuita, a Pápai Gergely Egyetem szociológiaprofesszora a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a dalitokkal szembeni diszkrimináció mögött politikai érdekek húzódnak meg. A kaszton kívüliek társadalmi kirekesztettségéhez az is hozzájárul, hogy nem sikerült megfelelően beilleszkedniük, gazdasági szempontból pedig kiszolgáltatott helyzetben vannak. A diszkrimináció felszámolására csupán egyetlen megoldás létezik: befektetni az oktatásba – fogalmazott Jadhav atya.


 

Az evangéliumok szerint mindannyian testvérek vagyunk, ám Indiában a magasabb kasztokba tartozó keresztények mégsem kívánnak tudomást venni a dalit keresztényekről, ami azt jelenti, hogy az egyházon belül is léteznek kasztok. Ez a rendszer komolyan fenyegeti a keresztények egységét az országban – hangsúlyozta a jezsuita professzor.

A keresztények egységéért szervezett imahét nyolc elmélkedésen keresztül hívja fel a figyelmet az igazságosságra, amelyben szerepet kap a párbeszéd, egymás elismerése és a szolidaritáson keresztül megvalósuló tanúságtétel is.
(MK)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .