A keresztény értelmiségi – társadalmi tényező

Esztergomban, a Szent Adalbert Központban a helyi szervezetek vezetői és a KÉSZ célkitűzéseivel szimpatizáló neves tudósok, művészek és politikusok részére országos találkozót szerveztek szeptember 4. és 6. között. A megnyitót Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a záró előadást pedig Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke tartja. A meghívottak közt van és előadást tart Hámori József biológus, egyetemi tanár, R. Törley Mária szobrászművész, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hoffmann Rózsa országgyűlési képviselő, Bábel Balázs érsek és Kopp Mária orvos, pszichológus is. A háromnapos találkozó témái közt szerepel a demográfia és nemzetstratégia, a gazdasági válság, a modern kori konzervativizmus és a civil összefogás a keresztény értékek képviseletéért, vagy az egészségügy, az oktatás, illetve az ifjúságpolitika is.
Az országos találkozó előtt a KÉSZ elnöke, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia plébánosa, Osztie Zoltán elmondta: a jubileumra választott „Jövőnk a kisemberek koalíciója” mottó sok mindent elárul a KÉSZ feladatairól, küldetésének lényegéről. Hangsúlyozta, szembesülnie kell mindenkinek, hogy jelenleg Magyarországon a nagypolitikát a keresztény értelmiségiek nem tudják érdemben befolyásolni. Ennek ellenére azonban minden kereszténynek, így a hívő értelmiségieknek is szót kell emelniük az egyre nagyobb méreteket öltő morális krízis ellen. Példaként említette, hogy a rádió kuratóriumába delegált tagjuk jelzésére derült fény a Magyar Rádió elnökének fizetésével kapcsolatos problémára, valamint arra is, hogy a nemzeti kincsnek is tekinthető rádió-archívum megőrzése, értékelése a költségvetésben nem szerepel. Mint mondta: felháborító és elfogadhatatlan, hogy miközben családok kerülnek tömegesen utcára, egyes közpénzből élő vezetők kiemelkedően magas fizetéseket kapnak. Szerencsére úgy tűnik, egyre erősebb a civil szféra, amely azt mutatja, hogy a társadalomnak ma is van egy olyan része, amely még érzékenyen reagál az erkölcstelenségre.

Osztie Zoltán azt is kiemelte, az esztergomi találkozón a szekciók témái megmutatják, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége mely kérdések tisztázását tartja az ország legfontosabb feladatának, illetve mutatja, hogy a KÉSZ képes és mer bizonyos problémákról az uralkodó ideológiától eltérő megközelítésben is beszélni. A KÉSZ elnökével akkor beszéltem, amikor a kárpátaljai Rahóról tért haza, ahol a Szent István-napi ünnepségen vett részt. Kiemelte, különösen fontosnak tartja a kapcsolatok építését a határon túli magyarokkal. Az egyesület helyi szervezetei – főleg a magyarok lakta határon túli települések közelében –rendszeresen foglalkoznak a magyarság megmaradását, a nemzeti érzés fenntartását segítő programok, események támogatásával. Osztie Zoltán elmondta, Rahón együttműködési megállapodást kötött a magyar iskola és a helyi közösség segítéséről, támogatásáról, s mind elnökként, mind plébánosként a határon túli magyarokért is igyekszik munkálkodni. A szeptemberi, ünnepi találkozó résztvevőinek névsora is bizonyíték arra, hogy a KÉSZ a taglétszámánál jóval komolyabb erőt jelent mind a helyi szervezetekben kifejtett tevékenysége, mind az ország egészét foglalkoztató kérdésfelvetések és az azokra adott közös válaszok révén.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .