A kemenessömjéni gyújtogatás után

Fotó: Celldömölki Önkormányzati Tűzoltóság

 

Június 2-ára, szombatra virradó éjjel fedezték fel, hogy ég a Vas megyei Kemenessömjén község katolikus temploma. A nemrég vásárolt orgona teljesen kiégett (képünkön), a kár több millió forint. Németh Zoltán plébános másnap, úrnapján már szentmisét mutatott be a kormos falak között.
A Vas megyei település lakói rögtön megkezdték az oltást, amit a celldömölki tűzoltók fejeztek be. Kivonult a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is, helyszíni szemlét végeztek. Németh Zoltán celldömölki plébános, akihez filiaként tartozik a keme­nessömjéni templom, kérdésünkre a felújítással kapcsolatos sürgős teendőkről és az elkövetőknek való megbocsátás fontosságáról beszélt. Már szombaton kitakarították a templomot, lemosták, amit lehetett. A korom felrakódott a plafonra, valószínűleg teljesen le kell verni a vakolatot, és újra kell vakolni a templomot. A legfontosabb feladat jelenleg felmérni a kárt és azt, hogy milyen munkálatokra lesz szükség. Nyáron nehéz jó szakembereket találni, de reménykednek abban, hogy sikerül minél hamarabb felállványozni a templomot. Egy éve kapta vissza a közösség a templomát, ekkor készültek el a felújítással, korábban másfél évig a kultúrházban tartották a szentmiséket – ide most is visszatérhetnek. Az evangélikusok is felajánlották a templomukat. A plébános azt is elmondta, hogy a keme­nessömjéni az egyik legjobb egyházközség: a hívek lelkesek, a polgármester a sekrestyés, a gondnok és a harangozó, mindenben részt vesz. Nem megerősített hírek szerint már másnap ígéretet kapott Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy a segítség nem marad el. A hívek ugyanakkor bíznak abban is, hogy a biztosító rendezi a kárt, illetve behajtja az összeget az elkövetőktől.
A gyújtogatás után lincshangulat alakult ki a faluban – mondta Németh Zoltán. – A támadók hatan lehettek, gyógyszer és ital hatása alatt álltak, ketten közülük nem is tudtak elmenekülni a helyszínről. A kinti padokat elmozdították, több ajtót is berúgtak, pedig vaspánt volt rajtuk. Az egy éve vásárolt orgonát öngyújtóval gyújtották fel, szétszórtak mindent, a berendezési tárgyakat, a mikrofonokat.
A faluban olyan nagy az elkövetőkkel szemben táplált ellenszenv, hogy talán jobb is, hogy őrizetben vannak – tette hozzá a plébános. A vasárnapi szentmisén Németh Zoltán prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy a bosszúállás, a szemet szemért, fogat fogért elv nem keresztényi hozzáállás.
A plébános imádságra hív mindenkit, és arra: gondolkodjunk el az eset morális tanulságain. A legfontosabb most a megbocsátás. Feltehetjük ugyan a kérdést, mi az élet értelme e fiatalok számára, de ennél fontosabb, hogy életünkkel mi magunk az igazságot, a jóságot, a szelídséget tükrözzük vissza, amellyel Jézus fordult a bűnösök felé. Ez segít hozzá másokat is a megtéréshez – mondta a plébános a vasárnapi szentmise homíliájában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .