A kassai vértanúk arcának élethű mása

Fotó: Kassai Főegyházmegye

 

A Cícero Moraes brazil specialista által veze­tett munkacsoport a Cseh Köztársaság, a Szlovák Tudományos Akadémia, a pozsonyi Comenius Egyetem, a szlovákiai Jézus Társasága és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szakembereivel együttműködve a legújabb tudományos módszer alkalmazásával – a kassai vértanúk koponyaereklyéinek segítségével – rekonstruálta a szentek arcképét. Most nyilvánosságra hozták a kutatás eredményét. A nagy érdeklődést kiváltó bemutatón részt vett Bernard Bober kassai érsek, Alojz Tkáč nyugalmazott érsek, Marek Forgáč kassai segédpüspök, a teológiai kar elöljárói, valamint a rekonstrukciót végző szakemberek egy csoportja. A kutatók részletesen beszámoltak a rekonstrukciók elkészítése során felmerült nehézségekről, a problémák megoldásáról és az elért eredmények erkölcsi és szellemi értékéről. Jó volt hallani a különböző országok szakembereinek együttműködéséről, és látni az elért sikereket. Ahogyan négyszáz évvel ezelőtt a különböző nyelvet beszélő vértanúk egymást segítve tettek tanúságot a lelkiismereti szabadságról, úgy most a különböző nemzetiségű szakemberek közös munkája révén elkészülhetett a három szent arcának élethű mása – fogalmazott Gábor Bertalan szepsi esperes plébános.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a kassai vértanúk halálának 400. évfordulója alkalmából 2019. november 13-án, szerdán nemzetközi zarándoknapot szervez, amelynek helyszíne Esztergom lesz.

Forrás: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .