A kardból ekevasat kovácsolnak

A győri sajtótájékoztatón emellett áttekintették az egyházmegye következő tanévre vonatkozó oktatási ügyeit, illetve Pápai Lajos nyilatkozatot adott közre Marilyn Manson amerikai énekes soproni fellépése kapcsán. A VII. szeretet-napok teljes bevétele, a bál, a szabadtéri rendezvény, valamint a csekkes befizetések és átutalások összege tizenöt százalékkal több volt, mint tavaly – pontosan 3 709 235 forint. Böjte Csaba az adomány átadása után elmondta, a pénzt egy hajdani laktanyaépület átalakítására fogják felhasználni.

– A szalontai kaszárnya épületei közül hármat már felújítottunk és átalakítottunk szeretetotthonná. Most a negyedik ház van soron. A változásokat látva eszembe jutnak Mikeás próféta szavai: „Eljön majd az idő, amikor a kardokból ekevasat kovácsolnak, a lándzsákból oltókéseket…” – tette hozzá a ferences szerzetes.
Pápai Lajos nemcsak az adományt adta át, de köszönetét is kifejezte az adakozóknak. Kiemelte: örvendetes, hogy a válság és a növekvő munkanélküliség ellenére az emberek fontosnak érzik a nemes ügyek támogatását, és segítik Böjte Csaba gyermekmentő misszióját.
A püspökséghez tartozó oktatási intézmények kapcsán is pozitív hírekről számolhatott be Dékány Ferenc, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója.
– A rendelkezésünkre álló adatok alapján valamivel többen iratkoztak be intézményeinkbe a következő tanévre, mint tavaly. Külön öröm, hogy az általános iskolák első osztályaiba tíz százalékkal többen jelentkeztek – mondta Dékány Ferenc. Az igazgató bővítésekről és felújításokról is beszámolt. Az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont egy új óvodai csoporttal bővül, míg a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskolához háromcsoportos óvodát építenek. Emellett több település katolikus intézményeiben folynak beruházások.
– Az oktatás területén rendelkezésünkre álló szerény lehetőségeket Istentől kapott talentumoknak tekintjük, amelyeket nem elrejteni, hanem kamatoztatni szeretnénk – tette hozzá Dékány Ferenc
Pápai Lajos, az MKPK Oktatásügyi Bizottságának elnöke lapunk kérdésére elmondta: még nem látjuk, hogyan hatnak oktatási intézményeinkre a megszorítások, az áfa emelése. Ezek az intézkedések nem is közvetlenül az egyházi iskolák ellen irányulnak. Nagyobb probléma, hogy az egyházak a mai napig nem kapták meg azt az összeget, amelyet tavaly a számvevőszék megállapított. (A 2008 júniusában közzétett számvevőszéki jelentés kimutatta: 2005 és 2006 folyamán az egyházi kiegészítő támogatás számítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a felekezetek 2,7 milliárd forintnyi összegtől estek el. A jelentést a kormány elégtelennek találta, és nem ismerte el.)
– A legnagyobb bajt mégis a gyes és a gyed időtartamának megrövidítése okozza – hangsúlyozta Pápai Lajos. – Ez újabb támadás a családok ellen, amely sajnálatos módon illeszkedik az európai uniós tendenciákhoz. Vannak viszont olyan országok, amelyek nem hajlandóak követni ezt az irányt, és nekünk sem lenne szabad.
A püspökség templomainak ajtaján néhány hete megjelent egy plakát, amellyel Marilyn Manson soproni fesztiválfellépése ellen tiltakozik az egyházmegye, mivel az „alkalmat ad a keresztények elleni gyűlöletkeltésre és az egyház, valamint szentségei gyalázására” – olvasható a plakáton.
Az amerikai énekes fellépéseit már külföldön is kísérte tiltakozás, ugyanakkor, amint Pápai Lajos kiemelte: ez nem a soproni fesztivál, hanem egyedül az énekes fellépése ellen szól. Az énekes koncertjein előfordult, hogy bibliát téptek szét. Albumainak címlapképei (például Antichrist Superstar), valamint az énekesről készült fotók, továbbá dalainak szövegei gyakran kifejezetten sátánista elemeket tartalmaznak.
A püspök most nyilatkozatot adott ki, miután az egyházmegye tiltakozása, főként az interneten és a világi sajtóban negatív és sok esetben egyházellenes reakciókat váltott ki.
„Csodálkozom, hogy a Tégy a gyűlölet ellen aktivistái nem tiltakoznak a keresztények elleni gyűlöletkeltések kapcsán, de természetes, hogy mi, keresztények tiltakozunk ez ellen. Természetesen mindenkinek joga van ahhoz, hogy véleményt nyilvánítson e kérdésben, a véleménynyilvánítás módja és stílusa viszont intelligencia kérdése, ezért ezekre (ti. a durva megjegyzésekre) nem kívánok reagálni” – olvasható a nyilatkozatban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .