A karácsonyi pásztorok lelkülete

Ünnepi vecsernyénk szövegeiben ugyanezzel a dicsőítő lelkülettel látjuk őket. Az egyik súlyos dogmatikai tartalmat hordozó énekünk nagy és dicső csodáról szól: a kisdedet szülő és szeplőtelennek maradó Szűzről, a megtestesült és az Atyától el nem váló Igéről, s úgy folytatódik, hogy „az angyalok a pásztorokkal dicsőséget zengenek”, mégpedig az evangéliumi ihletésű éneket: „Dicsőség (…) békesség”. A következő ének csodálkozó lelkületükre mutat rá: „a pásztorok csodát láttak”, mert az egész természet csodálja, hogy a Szűz a mindenek Teremtőjét szülte. A záróének is felidézi ezeket az egyszerű embereket: „a pásztorok és a bölcsek imádták” az istállóban, jászolban fekvő Jézust. Hiszen beteljesedett a próféták jövendölése, amit az angyalok is csodálkozva énekelnek, és dicsőítik Krisztust.


A reggeli istentisztelet szintén így mutatja be a pásztorokat. A jászolba helyezkedett türelmes Üdvözítő láttán „a pásztorok az angyalokkal dicsénekeket zengtek”. Hiszen a „földiek lényét megszentelő” Krisztus érkezett közéjük és közénk. Egy néphagyományhoz közeli szöveg is megjelenik: „a pásztorok sípja méltó dicsőítést zeng” a Júda Betlehemében, barlangban született Jézusnak. Az egész világ vigadozik és örvendezik Krisztus születésén, az ajándékokat hozó bölcsek mellett pedig „a pásztorok álmélkodnak”. S mindannyian dicsőítést énekelnek Istennek. A pásztorok egyszerű szívéből fakadó, csodálkozással rokon álmélkodása annyira lenyűgöző, hogy még két további énekben is megjelenik. S minden esetben a dicsőség zengése követi. Mint ahogy az ünnepi konták is ezt teszi: „Az angyalok a pásztorokkal dicsőítő éneket zengenek.” Az Istenszülőről sem feledkezünk meg: egy énekünk arra buzdít, hogy Gábor arkangyallal és „a pásztorokkal dicsőítsük” Szűz Máriát, akitől az Ige megtestesült.

 

Talán a legszebb vecsernyei énekünk az, amely felsorolja, hogy az egész teremtett világ hálaadást mutat az érettünk emberré lett Krisztusnak. A „pásztorok csodálatot” hoznak neki ajándékba. Valóban, az emberi szív legszebb érzése ez. Ha igazán meg akarjuk érezni a karácsony örömét, az egyszerű szívű pásztorokkal kell rácsodálkoznunk Istennek Betlehemben kézzelfoghatóvá vált végtelen szeretetére. S ebből dicsőítés fog fakadni.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .