A jótett jutalma

A Máltai Szeretetszolgálat hivatalos megalakulásakor, majd a keletnémet menekültáradat befogadásánál, a romániai forradalom és a délszláv háború idején emlékezetes mentőakcióik résztvevői is önkéntesek voltak, sokan ráadásul csak egy-egy konkrét feladatra érkeztek, Kozma atya rádiós felhívására jelentkezve. De önkéntesek nyitották az első hajléktalanszállót, alakították ki az első családi menedéket és szervezték meg a haldokló embereket látogató szolgálatot is.
Huszonkét év alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagyot változott, de ma is az önkéntesek ereje mozgatja a szervezetet. Pedig alakulhatott volna másként is, hiszen az elmúlt időszakban a szeretetszolgálat az ország alighanem legnagyobb civil szervezetévé nőtte ki magát. Ma már több mint kétszáz egészségügyi és szociális intézményen látható a nyolcágú máltai kereszt. Van közöttük hajléktalanszálló, ingyen konyha, családok otthona, fogyatékkal élő embereket gondozó intézmény, orvosi rendelő, ápolási otthon és mentőszolgálat, sőt már óvodát és iskolát is találni a sorban. Az összesített adatatok szerint 2010-ben napi átlagban több mint húszezer ember kapott valamilyen ellátást a Máltai Szeretetszolgálattól.

Az intézményekben szakképzett alkalmazottak dolgoznak az előírt létszámban. Miért van szükség mellettük még önkéntesekre is? Mert a Máltai Szeretetszolgálat ragaszkodik a gyökereihez. Nem intézményeket akar fenntartani, hanem a bajbajutottakon kíván segíteni. A rászoruló szükségének enyhítésére viszont nincs munkaköri leírás, sem norma, sem minőségbiztosítási eljárás. Ahhoz akarat és jóindulat kell. A segítőnek nem feladatot kell elvégeznie, hanem a másik embert kell támogatnia. Ez a gondolkodásmód vezetett többek között oda, hogy a Máltai Szeretetszolgálat nyitotta meg az ország első kerekesszék-javító műhelyét, készíttetett először szemüveget hajléktalan embereknek, alakította ki a jelzőrendszeres házi gondozást. Volt idő, amikor a máltai szeretetszolgálat felhívására tizenötezer ember mozdult meg. Még ma is ötezren vesznek részt napi, heti rendszerességgel a karitatív munkában, idejüket, energiájukat áldozva egy-egy ügy sikeréért. Idén is ezrek dolgoznak idős embereket, gyermekeket, családokat, hajléktalan embereket, nyomortelepen élőket, szenvedélybetegeket vagy éppen fogvatartottakat segítő programokban hétről hétre. Ők adják a szeretetszolgálat erejét. Ezért fontos, hogy mindig új emberek is bekapcsolódjanak ebbe a tevékenységbe.
A máltai önkéntesekről szólva Kozma Imre atya egyszer azt mondta: az önként végzett munkáért nem jár sem fizetség, sem dicséret. Az önkéntesek ugyanis tevékenységük során jótetteket hajtanak végre. A jótett pedig magában hordozza jutalmát.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .