A jólét világnézeti közömbösséget szül

A katolikus hívek száma csökken Magyarországon, csökken Európában. Hegedüs János szerint e tény alapvető oka nem az ateizmus vagy más vallások térhódítása, hanem az, hogy a jólét egyfajta világnézeti közömbösséget szül. Mindig voltak filozófiai irányzatok, amelyek Isten nélkül magyarázták a világot. A mai fogyasztói társadalmak pénzkereső emberei úgy gondolják, hogy megtalálták életük értelmét anélkül, hogy egy vallási közösséghez, egyházhoz tartoznának. A világ színes, izgalmas, annak sodrásában élnek. Ha nem érinti meg őket a hit – például egy közeli hozzátartozó elvesztésekor –, akár egy életen át is képesek megválaszolatlanul hagyni a legfontosabb kérdéseket. A lelkipásztor szerepének, az egyház szerepének meg kell változnia. Hegedüs János szerint egyrészt be kell vonni a világiakat az egyházi szolgálatokba, másrészt a híveket meg kell erősíteni a hitben, harmadrészt a hitkeresőket fel kell keresni. Eddig az emberek mentek a paphoz, ám napjainkban az evangélium hirdetése úgy lehet hatékony, ha a pap megy az emberekhez. Az iskolás fiatalokat, a hittanos gyerekeket a legkönnyebb megszólítani, s rajtuk keresztül a szüleiket.

Hegedüs János is kisiskoláskorában kezdett ministrálni, s kezdte ízlelgetni a hitet. Szekszárdon nőtt fel, egyházi gimnáziumba járt Esztergomban, aztán a pécsi szemináriumot végezte el. Pappá szentelését követően Dombóváron, majd a Baranya megyei Szentlászlón szolgált, és 2005-ben lett Tamási plébánosa. Itt gitáros diákmiséket is tart – világi közreműködőkkel –, mindennapjai során is a személyességre, a közvetlenségre törekszik. Ez azért is lényeges, mert több, a plébániához kötődő lelki közösség is működik a városban. Mindemellett tudományos önképzést is végez, s úgy véli: holtig fog tanulni.
Meggyőződése szerint a kort, melyben élünk, nem elítélni, hanem megismerni kell. A nehézségeket az egyháznak megoldásra váró kihívásokként kell felfognia, természetesen azt közvetítve az emberek felé, hogy ne csüggedjenek, ne veszítsék el a reményt, mert Isten hűségére mindig számíthatnak.


Fotó: Gottvald Károly

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .