A jezsuita generális Magyarországon

1909. szeptember 7-én, a kassai vértanúk ünnepén hirdették ki ugyanis Bécsben és Budapesten azt a dekrétumot, amellyel az akkori jezsuita általános rendfőnök, P. Franz Wernz az osztrák-magyar rendtartományból két önálló rendtartományt hozott létre.
Adolfo Nicolás 1953-ban született Spanyolországban. Tizenhét éves korában nyert felvételt a jezsuita rendbe. Noviciátusát és filozófiai tanulmányait Spanyolországban végezte. Teológiát Tokióban tanult; ott is szentelték pappá 1967-ben. Ezt követően teológiából doktorált a római Gergely Egyetemen. Teológiát tanított a Sophia Egyetemen Tokióban, majd 1978-tól 1984-ig a lelkipásztori intézetet vezette Manilában. Ezután a japán jezsuita szeminárium rektora volt. 1993-1999 között a japán rendtartomány főnöke, majd rendfőnökké való megválasztásáig a kelet-ázsiai és óceániai jezsuiták konferenciájának elnöke volt. A kelet-ázsiai asszisztenciához tartozik Ausztrália, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Kelet-Timor, Kína, Japán, Korea és Vietnam. A jezsuita rend 35. általános rendi gyűlése 2008. január 28-án választotta meg általános rendfőnöknek. Ez a hivatal, a rend alkotmánya szerint, élethosszig szól. P. Nicolas magyarországi programja a jubileumi ünnepségeken kívül magában foglal egy látogatást szeptember 8-án Miskolcra, ahol a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium új iskolaépületét áldja meg. A generális végül látogatást tesz Juliusz Janusz apostoli nunciusnál és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciánál.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .