A hivatalos könyvekről

E kötetben az egyes szövegeket az ünneplésekhez válogatták, és a cselekmény egymásutánisága szerint közlik, vagyis e könyv afféle antológia, szerkesztett gyűjtemény. Helyenként láthatjuk, hogy a misében az evangéliumot egy mívesen kivitelezett kötetből hirdeti meg (ez a megfelelő kifejezés az evangéliumra, s nem a felolvasás) a diakónus vagy a pap. E kötet lehet valós evangeliárium, vagyis a négy evangélium ízléses kivitelű kötete liturgikus használatra, vagy az említett olvasmányoskönyv díszesebb formájú variánsa.

A különböző szentségekhez és szentelmények liturgiáihoz használt liturgikus könyvek kétféle könyvben találhatók meg. A hagyományosan püspök által végzett szertartások könyvei a pontificale romanum (római pontifikálé) névvel ellátott kötetsorozatba illeszkednek (például a bérmálás vagy a papszentelés szertartáskönyve), míg a pap által végzett rítusok a rituale romanum (római rituálé) kötetsorozatban vannak (például a keresztelés vagy a házasságkötés szertartáskönyve). Mindkét csoport könyvei igeliturgikus részt is tartalmaznak, vagyis e szertartásoknak nincs saját lekcionáriuma, de az evangéliumi szakaszok rítusához a díszes evangeliáriumból is vehetők a szövegek (a szokásos ünnepélyes körmenettel). A zsolozsma imádkozásához a négy kötetben megjelentetett (a liturgikus évnek megfelelő kötetbontással) Imaórák liturgiája című könyvet használjuk. A zsolozsma énekléséhez a kötetet kiegészítő dallamgyűjteményeket külön kötetekbe szerkesztették, mint például a himnuszok könyve (hymnarium).

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .