A hit az ész tükrében

A vallásfilozófia kiváló magyar származású, Franciaországban élő művelője Vető Miklós, akinek A teremtő Isten című tanulmánykötetét a Kairosz Kiadó jelentette meg nemrég. Vető 1956-ban kényszerült elhagyni Magyarországot. Ezt követően Franciaországban, az Egyesült Államokban és Nyugat-Afrikában tevékenykedett. Írásai elsősorban franciául jelentek meg, de lefordították őket német és angol nyelvre is. Nemrég díszdoktorává avatta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.A címadó tanulmány közelebb van a teológiához, miután azt vizsgálja, hogyan egyeztethető össze a teremtés aktusa a Tökéletes Létezővel. A kérdés megannyi filozófiai paradoxont rejt magában, melyek feloldásának lehetőségét a megtestesülés dogmája jelenti. E szerint ugyanis Isten úgy került kapcsolatba a teremtett világgal, hogy közben nem veszítette el identitását. A teremtés nem tesz hozzá semmit Isten létéhez, ezzel valami tőle különböző „újdonság” jött létre, melynek Isten – mintegy visszahúzódva – teret adott. A Szentháromságról szóló tanítás értelmében pedig a teremtést mint „szabad személyek létbe szólítását” határozhatjuk meg.

A magasságos Isten
című tanulmány lett a leginkább filozofikus, talán azért, mert itt a szerző a fenomenológia módszerét követi. A hétköznapi nyelvhasználatban is úgy beszélünk Istenről, mint aki a mennyben van, ahová földi küldetése után Jézus Krisztus is felemelkedett. De vajon miért a vertikális, és miért nem inkább a horizontális irányt használjuk, amikor Istenről szeretnénk szólni? A szerző kifejti, hogy a „nagyon távoli”, amennyiben közel jutunk hozzá, elveszíti integritását, mivel egy síkon van velünk. Ezzel szemben a „magas”, a „fenti” úgy képes magához vonzani, hogy ezzel önnön lényegéből semmit sem veszít. Sőt, képes arra is, hogy leszálljon, és így emeljen bennünket a magasba, mindezt szabadon, kényszer nélkül. Vető a klasszikus német filozófia ismerője, méltatója és kritikusa, így került két Schelling és egy Hegel gondolkodásának szentelt tanulmány is a gyűjteménybe.

Az utószót jegyző Mezei Balázs szerint „Vető Miklós munkája komoly hozzájárulás ahhoz, hogy a filozófiatörténet vallásfilozófiai olvasata szélesebb körben is elterjedjen.” A kötet segíthet abban, hogy a szerző munkássága ne csak a francia, hanem immár a magyar gondolkodásnak is része lehessen.

(Vető Miklós: A teremtő Isten. Kairosz Kiadó, 2011)


Kapható az Új Ember könyvesboltjaiban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .