A hét szentjei és ünnepei

A keresztény hagyomány szerint Örményországban hirdette az evangéliumot. Útja során megtérítette Polinius királyt. Az uralkodó testvére, Asztragesz király gyűlöletből megvesszőztette, majd bőrét lenyúzatta, és keresztre feszítették. Testét koporsóba tették, és több vértanú koporsójával együtt a tengerre helyezték, hogy a víz elsodorja. A koporsók Lipari szigetén értek partot. 938-ban III. Ottó császár Rómába vitette az apostol ereklyéjét, és a Tiberis szigetén templomot építtetett a tiszteletére. Az apostol koponyáját 1238 óta a frankfurti dómban őrzik. Ünnepe 1568-ban nyert felvételt a római kalendáriumba. A Sixtus-kápolnában, az Utolsó ítélet freskón Michelangelo egyik kezében késsel, a másik kezében saját bőrét tartva ábrázolja a szentet. Azt tartja a hagyomány, hogy a bőrre Michelangelo önarcképét festette.

Szent Lajos király (Augusztus 25.)

1214-ben született, és már huszonkét éves korában Franciaország királya lett. Nemcsak az ország kormányzásában tűnt ki bölcsességével, hanem a keresztény élet erényeit is gyakorolta. Példát mutatott bűnbánatával, a szegények iránti gondoskodásával és az imádságban való buzgósággal. A Szentföld visszafoglalásáért keresztes hadjáratot vezetett. Karthágó közelében halt meg 1270-ben.

Kalazanci Szent József áldozópap

Spanyolországban született 1557-ben. A vallásos nevelésben részesülő ifjút 1583-ban pappá szentelték. Egy ideig hazájában maradt, majd Rómába ment. A Trasteverén ingyenes népiskolát alapított, ahol társaival együtt tanított. 1617- ben alapította meg a piaristák rendjét, amelynek tagjai felvállalták az oktatás fontos feladatát. Kilencvenkét éves korában halt meg. XII. Piusz pápa a katolikus iskolák patrónusának rendelte.

Szent Mónika (Augusztus 27.)

A Szent Ágoston ünnepe előtti napon emlékezünk meg az egyháztanító édesanyjáról, Szent Mónikáról. Életét fia Vallomások című könyvéből ismerjük. Jámbor, hitében erős asszony, aki sokat imádkozott fiáért. Ez indította 1987-ben Madridban a spanyol édesanyák egy csoportját, hogy közösséget alapítva, imádságukkal kísérjék gyermekeiket életük során. A Szent Mónika közösség Magyarországon is tevékenykedik. Ágoston maga írja le édesanyja életének utolsó napjait, és Ostiában történt temetéséről is beszámol, amely 387 őszén történt.

Szent Ágoston püspök és egyháztanító (Augusztus 28.)

Az észak-afrikai Tagastéban született 354-ben. A tehetséges ifjú udvari szónok Milánóban tért meg Szent Ambrus hatására, aki a keresztség szentségében is részesítette. Édesanyja halála után visszatért szülővárosába, ahol szerzetesi életet élt társaival. Hippó városának püspöke lett, kiváló lelkipásztor, írásos művei szinte felsorolhatatlanok nagy számuk miatt. Az eucharisztikus összejöveteleket tartotta a keresztény közösség életének legfontosabb eseményének. Sokat vitázott a különböző eretnekségek hirdetőivel. 430-ban halt meg.

Keresztelő Szent János vértanúsága (Augusztus 29.)

Az „asszonyok szülöttei közül a legnagyobb”, aki Jézus előfutára volt, és meghirdette jövetelét. A mai napon vértanúságára emlékezünk, amelynek történetét Szent Márk evangéliumában olvassuk. Vértanúságának emléknapja egyben a Szamariában lévő Sebaste város bazilikájának felszentelési évfordulója.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .