A hét szentjei

Jézus Szentséges Szívének főünnepe (Május 30.)

Szent János evangélista hívja fel a figyelmet (19,33-34) Krisztusnak lándzsával átdöfött oldalára, amely nemcsak Jézus halálát és feltámadását tanúsítja, hanem istenemberi szeretetéről beszél. Az újkori tisztelet elindítója Alacoque Szent Margit vizitációs nővér magánkinyilatkoztatása. Ez az ünnep megszüntette a XX. században a közömbösséget, és nagy lendületet adott az elmélyült lelki életnek. Ezért a pápák gyakran buzdították e tiszteletre Isten népét. Manapság ismét terjedőben van az első pénteki szentáldozás, amely a lelki előrehaladás egyik biztosítéka. A plébániai közösségekben ezeken a napokon rendszeresen felkeresik a lelkipásztorok otthonaikban a betegeket, és kiszolgáltatják a szentségeket. Mivel június hónapja különösképpen is Jézus Szentséges Szívének van szentelve, ezért a litániát és a hozzá tartozó magyarázatot júniusi számunkban közöljük.

A Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve (Május 31.)

Ezt az emléknapot Jézus Szentséges Szívének főünnepe után tartja az egyház. A XVII. században Eudes (Öd) Szent János írásaiban nem választotta szét a két szív liturgikus ünneplését, azonban a Szűzanya fatimai megjelenése után egyre inkább elterjedt Mária Szeplőtelen Szívének tisztelete. XII. Piusz pápa 1942-ben az egész emberiséget Mária oltalmába ajánlotta, és liturgikus ünneplését augusztus 22-re helyezte. Az új kalendárium visszatért az eredeti gyakorlatra, és ezért mozgó emléknapként Jézus Szíve ünnepe után helyezte, amelyet ebben az esztendőben ma ünneplünk.   

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .