A hét szentjei

Három hónapon át megalázó és szigorú fogságban tartották. Azután lefolytatták ellene a pert, amelyet eleve kirakatperként rendeztek meg. A hittel kapcsolatos kérdéseket, melyekre Márton az eljárás folyamán rá akart térni, elutasították: ,,Ne jöjj most elő dogmatikai kérdésekkel! Egyes-egyedül felségsértéssel vádolunk. Mi is rómaiak vagyunk, keresztények és igazhitűek.” A per felségsértés címén kimondott halálos ítélettel végződött, amelyet néhány hónap múlva száműzetésre változtattak. A Krím-félszigetre, Chersonba szállították, ahol 655-ben elhunyt.

Soubirous Szent Mária Bernadett szűz (Április 16.)

1844-ben született. Szülei nagy szegénységben éltek, Bernadett volt a legidősebb a hat gyermek közül. 1858. február 11. és július 16. között a Lourdes melletti massabielle-i barlangban tizennyolc látomása volt. Az ismeretlen „Hölgy” ezeket mondta a tizennégy éves kislánynak: „Imádkozz a bűnösökért!” „Menj, igyál a forrásból, és mosdj meg a vizében!” A felszólításra a kis látnok kezével kaparni kezdett a barlang alján, és felfakadt egy forrás, amely ma is ontja magából a vizet. A látomások és az itt történt csodálatos gyógyulások az egész világon ismertté váltak, és Lourdes ma a világ egyik legjelentősebb Mária-kegyhelye. A látomások után Bernadett sokat szenvedett, leghőbb vágya volt, hogy kolostorba vonulhasson. 1868-ban felvételt nyert a nevers-i iskola- és szeretetnővérek közé. 1879. április 16-án halt meg Nevers-ben. Utolsó szavai ezek voltak: „Szentséges Szűz Mária, Isten anyja, imádkozz értem, szegény bűnösért!” 1925-ben boldoggá, 1933-ban szentté avatták.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .