A hét szentjei

Szent Timóteus és Szent Titusz püspökök (Január 26.)

Szent Pál apostol legkedvesebb munkatársai voltak. Timóteus az efezusi egyház, Titusz pedig a krétai egyház feje. Az újszövetségi iratok közül nekik írta az úgynevezett lelkipásztori leveleket, amelyekben elsősorban nem teológiai tanítások, hanem gyakorlati tanácsok találhatók. A levelek hangja is nagyon közvetlen, eligazítja őket elöljárói szolgálatukban, és tanácsokkal látja el őket a hívek oktatására vonatkozóan is. A Béda-féle Martyrologium (735) Szent Timóteus ünnepét január 24-re helyezte, és Rómában már a XIII. században ezen a napon kezdték ünnepelni. Szent Titusz ünnepe csak 1854-ben jelent meg a római naptárban február 6-án. A II. vatikáni zsinatot követő naptárreform idején helyezték át Timóteus mellé, január 26-ra.

Merici Szent Angéla szűz (Január 27.)

Brescia közelében, Desenzanóban született 1470 körül, polgári családban, ahol nem kellett az újpogányság problémáival küzdeni. Gondos nevelésben volt része, és hivatást érzett, hogy a jövő édesanyáit nevelje és felkészítse őket a családi életre. Megalapította és Szent Orsolya pártfogása alá helyezte rendjét. Számos ága végzi ma is a nevelés áldozatos munkáját. 1540-ben halt meg Bresciában.

Aquinói Szent Tamás áldozópap és egyháztanító (Január 28.)

Roccasecca kastélyában, Monte Cassino közelében született 1225 körül. Tizennyolc éves korában belépett a domonkosok közé. Párizsban tanult teológiát, majd később tanított is ott. Nagy Szent Albert tanítványai közé tartozott. Számos itáliai városban tanított. A Szentírást és az egyházatyák tanítását nagyon jól ismerte, Arisztotelész és Platón filozófiája sokat foglalkoztatta. Hatalmas teológiai műveket hagyott az utókorra, amelyek magyar nyelven is megjelentek (Summa). 1274. március 7-én halt meg a fossanovai ciszterci kolostorban, 1369-ben ezen a napon vitték át földi maradványait Toulouse-ba. A fossanovai kolostorban ma is eredeti állapotában tartották meg azt a szobát, ahonnan az örök életbe távozott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .