A hét szentjei

Szent Ágnes szűz és vértanú (Január 21.)

Sokan, köztük Szent Ambrus is dicsőítő beszédet mondott a tizenkét év körüli vértanú leányról. Vértanúságáról sok dokumentum tanúskodik, a Római Kánon is említi a mártírok között, Damazusz pápa pedig sírfelirattal ékesítette sírját. A Reggeli dicséretben Szent Ambrus így magasztalja: „Ágnest, a boldog szűzleányt / az égnek szülte ez a nap: / az Úrnak adta vissza ma / vérben megszentelt életét.”

Boldog Batthyány-Strattmann László (Január 22.)

1870-ben született ősi magyar főnemesi családból. Édesanyját tizenkét éves korában elvesztette. 1900-ban orvosi diplomát szerzett. 1898-ban házasságot kötött Coreth Mária Terézia grófnővel, házasságukból tizenhárom gyermek született. 1902-ben Köpcsényben huszonöt ágyas magánkórházat alapított, amelyet az első világháború alatt százhúsz ágyasra bővített, hogy a sebesült katonákat is fogadni tudja. 1915-ben meghalt nagybátyja, akinek vagyonát és hercegi címét örökölte. Ekkor a család Körmendre költözött, ahol szintén kórházat rendezett be. Híres szemorvosként tartották számon, és a betegek mindenfelől özönlöttek hozzá. A szegényeket ingyen gyógyította, sőt receptjeiket is ő fizette. Betegeinek lelkével is törődött. Naponta családjával együtt részt vett a szentmisén, és szentáldozáshoz is járult. Nagy hangsúlyt fektetett az igazi keresztény családi életre, a közös imádságra és az erények gyakorlására. 1931. január 22-én hunyt el, Németújváron (ma Güssing) a családi sírboltba helyezték. II. János Pál pápa 2003. március 23-án Rómában boldoggá avatta.

 Szent Vince diakónus és vértanú

A saragosai egyház diakónusa volt, és Diocletianus császár idejében a hispániai Valenciában szenvedett vértanúhalált. Szent Ágoston mondja róla, hogy nemcsak hitt Krisztusban, hanem szenvedett is érte. „A világ kétféle hadat visel Krisztus katonái ellen. Hízeleg, hogy megtévessze, és fenyeget, hogy megtörje őket. Ne tartsanak tehát fogva a saját élvezeteink, és meg ne rémítsen mások kegyetlenkedése, s akkor már le van győzve a világ” – vonja le a szent példájából a következtetést Ágoston. Tisztelete elterjedt az egész egyházban

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .