A hét szentjei

Szent Kolumbán apát

Írországban született 540 körül. Családi körben nagy műveltségre tett szert. Tizenkét társával Galliába ment, ahol több monostort alapított, amelyek közül a leghíresebb a Luxeuil-ban lévő. Szigorú szerzetesi életformája hamar elterjedt német, francia és olasz földön is. Itáliában Genovától nem messze, Bobbióban alapított egy monostort. A kezdeti századok örökségeként építette be a szerzetesi életbe a szeretet és az apostoli buzgóság gyakorlását. Korának kiemelkedő apostolaként tartották számon, aki képes volt a lanyhuló keresztény életnek új lendületet adni. Az általa alapított kolostorban halt meg 615-ben.

Dung-Lac Szent András és társai vértanúk (November 24.)

A vietnami keresztények példás életükkel terjesztették az evangéliumot a XVII. században. Közöttük voltak szerzetesek, egyházmegyés papok, de sok világi hívő is. A száztizenhét vértanú nagy része bennszülött, de voltak köztük misszionáriusok is. II. János Pál pápa 1988-ban iktatta őket a szentek közé.

Alexandriai Szent Katalin szűz és vértanú (November 25.)

Alexandriai szűz és vértanú, akinek jellemző tulajdonsága volt az éleslátás, a bölcsesség és a lelki erősség. A vértanú földi maradványait jámbor tisztelet övezte a Sínai-hegyen lévő híres kolostorban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .