A hét szentjei

Elve volt, hogy hűségesnek kell lennie a regulához, amelytől rendjük nagyon eltért. Engedélyt kapott egy kis kolostor építésére, ahol a szigorú rendi szabályok szerint éltek. Sokan csatlakoztak hozzá; letéve saruját, nevet is változtatott. Keresztes Szent Jánosban igazi támaszt kapott. Számos kiemelkedő írása maradt ránk: önéletrajza, Az Úr irgalmasságának könyve, A tökéletesség útja, stb. 1582-ben halt meg, VI. Pál pápa egyháztanítói címmel tisztelte meg.

Szent Hedvig szerzetesnő (Október 16.)

Bajorországban született 1174-ben. A sziléziai herceg felesége lett. Hét gyermekük született. Sokat tett a betegekért és a szegényekért. Életrajzírói emberszeretetét és szociális érzékenységét emelik ki. Férje halála után a trebnitzi kolostorba lépett. 1243-ban halt meg, és IV. Kelemen pápa 1267-ben iktatta a szentek sorába.

Alacoque Szent Margit Mária szűz

1647-ben született Franciaországban. A Paray-le-Monial-i kolostorba lépett a vizitációs nővérek közé. Jézus Szíve tiszteletét a neki adott magánkinyilatkoztatásból merítve hirdette. Az isteni Szívből három forrás tör elő – írja egyik levelében. Az első a bűnösök számára, ez az irgalmasság forrása. A második a szeretet forrása, ez nyújt segítséget a szenvedőknek és a tökéletességre törekvőknek. A harmadik forrásból a szeretet és a fény árad Jézus tökéletes barátaira. Megismerhette, hogy e Szívnek mennyit kellett szenvednie. Bár nővértársai értetlenül és ellenségesen fogadták, de mindezeket a megpróbáltatásokat türelemmel viselte. Az Úr megbízta, hogy gondoskodjék Jézus Szentséges Szívének ünnepéről. Lelki segítséget nyújtott neki La Colombiére atya, majd később Jean Croiset jezsuita szerzetes. 1690-ben halt meg. A Jézus Szíve-tisztelet terjesztésében jelentős szerepet vállaltak a jezsuita atyák mind a mai napig.

Antiochiai Szent Ignác püspök és vértanú (Október 17.)

Szíriában született 50 körül, valószínűleg rabszolga volt. Szent Péter második utódaként kormányozta az antiochiai egyházat. Apostoli atyának nevezik, nemcsak azért, mert még látta az apostolokat, hanem azért is, mert az apostolok utáni kor egyik kiemelkedő személyisége. Az antiochiai egyház kormányzása elég nehéz feladat volt a városban lévő zsidó és a pogányságból megtért keresztény közösség ellentétei miatt. Lelkipásztori gondot jelentettek számára a kezdődő eretnek tanítások. Rómában szenvedett vértanúságot Traianus császár alatt 107-ben. Róma felé utazva hét levelet írt az egyházaknak Krisztusról, az egyházról és a keresztény életről. Ezek az írások nagyon jól tükrözik az egyház akkori küzdelmeit, mindennapi életét, de kifejezik az apostoli szerző mély hitét és vágyát a Krisztussal való találkozásra. A IV. századtól emlékeznek meg róla ezen a napon

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .