A hét szentjei

Szűz Mária születése (Kisboldogasszony) (Szeptember 8.)

A nyugati egyházba valószínűleg I. Sergius pápa vezette be az ünnepet a VII. század végén. Eredetileg a jeruzsálemi Szent Anna-bazilika szentelési évfordulója volt. A keresztény tisztelet mindig fontosnak tartotta megemlékezni arról, aki a Megváltó édesanyja lett.

Claver Szent Péter áldozópap (Szeptember 9.)

1580-ban született egyszerű, mélyen vallásos paraszti családban. A barcelonai egyetemen tanult, majd 1602-ben felvételét kérte a jezsuita rendbe. Tanulmányai befejeztével 1610. április 15-én indult Amerikába. A misszionáriusi munkát Cartagena kikötőjében kezdte: ide futottak be a néger rabszolgákkal érkező hajók. Amikor meghallotta a hajók érkezését, sietett a szerencsétlenek, betegek segítségére. Oly szeretettel volt a négerek iránt, hogy azt mondták róla: Claver atyának voltaképpen négernek kell lennie, mert egy fehér sohasem szeretett volna minket ennyire. 1654. szeptember 8-án hunyt el. 1888-ban avatta szentté XIII. Leó pápa, majd néhány évvel később a néger missziók védőszentjévé tette.

Szűz Mária Szent Neve (Szeptember 12.)

Az ünnep Spanyolországból ered, és a Mária születésnapja utáni 14. napon, szeptember 22-én ünnepelték. Bécs felszabadítása (1683) után XI. Ince pápa hálaadásul erre a napra helyezte át az egyetemes egyházban. Az ünnephez kapcsolódóan érdemes Szent Bernát egyik beszédéből idézni: „Veszélyben, szükségben, kétségeidben hívd Máriát! Ha őt követed, nem fogsz eltévedni; ha őt kéred, nem fogsz kétségbeesni; ha rá gondolsz, nem térsz rossz útra; ha ő fogja kezedet, nem fogsz elbukni; ha ő védelmez, nincs mitől félned; ha ő vezet, nem fogsz elfáradni; ha ő kegyes hozzád, célba érsz.”

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .